14 Δεκέμβριος 2019, 09:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2019, 09:02

Ικανοποίηση στο Μαξίμου για τη διπλωματική απομόνωση της Τουρκίας

  • Επενδύσεις αναζητά ο Μητσοτάκης σε Σαουδική Αραβία και Εμιράτα
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Κώστας Τσιρώνης)

Την απόλυτη διπλωματική απομόνωση της Άγκυρας διαπιστώνει το Μαξίμου μετά και το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Η Αθήνα δεν κρύβει την ικανοποίηση της για το κείμενο των συμπερασμάτων, καθώς θεωρεί ότι πήρε από τις Βρυξέλλες την απόλυτη στήριξη και για την Ελλάδα και για την Κύπρο.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου τόνισε ότι υπάρχει νευρικότητα από την πλευρά της Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε ότι η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας και δεν παράγει έννομες ενέργειες. Το αν το ξεκάθαρο μήνυμα των Ευρωπαίων ηγετών θα φτάσει στην Άγκυρα είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία, αλλά σε αυτή τη φάση από το Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν ότι η επόμενη ημέρα βρίσκει την Τουρκία σε ακόμα πιο δύσκολη θέση.

Παράλληλα στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι και με τη συζήτηση που έγινε στη Σύνοδο Κορυφής για την κλιματική αλλαγή, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για την άντληση των αναγκαίων πόρων από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τη στήριξη των περιοχών που αναμένεται να πληγούν στον τομέα της απασχόλησης, όπως πρωτίστως η δυτική Μακεδονία, αλλά και η Πελοπόννησος.