13 Δεκέμβριος 2019, 23:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2019, 23:29

«Πόντος. Ιστορία – Πολιτισμός»: Με έμφαση στον αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ξεκίνησε το Συμπόσιο της ΕΜΣ

  • «Πόντος. Ιστορία – Πολιτισμός»: Με έμφαση στον αγώνα για διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας ξεκίνησε το Συμπόσιο της ΕΜΣ
    Το κτήριο της ΕΜΣ (φωτ. αρχείου: Πόπη Παπαγεωργίου)

Το μήνυμα της ενότητας και της σύμπνοιας στο θέμα της προώθησης διεθνώς του ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δόθηκε από όλους τους ομιλητές στην τελετή έναρξης του επιστημονικού συμποσίου «Πόντος: Ιστορία - Πολιτισμός», της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ), που πραγματοποιείται Παρασκευή (13/12) και Σάββατο (14/12) στη Θεσσαλονίκη με τη σύμπραξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Ο πολιτισμός και η ιστορία του Πόντου, είναι ο πολιτισμός και η ιστορία όλων των Ελλήνων. Γι’ αυτό καθήκον όλων μας, ανεξαρτήτως αν είμαστε Πόντιοι ή μη, είναι να διατηρήσουμε τη μνήμη της μακράς ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού», είπε, ο Θόδωρος Καράογλου, χαιρετίζοντας το επιστημονικό συμπόσιο. Ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) τόνισε την ανάγκη να υιοθετηθεί ο αγώνας για την (διεθνή) αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από όλους τους Έλληνες: «Η Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων δεν πρέπει να ξεχαστεί, είναι καθήκον μας να μην ξεχαστεί γιατί αποτελεί το συνδετικό κρίκο της δυναμικής ιστορίας της πατρίδας μας. Φέτος τιμούμε τους 358.000 Τραντέλληνες που χάθηκαν στον ξεριζωμό πριν από έναν αιώνα».

Ο δρ Βασίλειος Πάππας, πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, υπογράμμισε την έμπρακτη συμμετοχή των Ελλήνων του Πόντου στον Μακεδονικό Αγώνα.

«Ο Μακεδονικός Αγώνας συγκίνησε υπερβολικά τους Πόντιους. Πολλοί ήταν οι Πόντιοι που συμμετείχαν, είτε επώνυμοι είτε ανώνυμοι. Στους επώνυμους συγκαταλέγονταν οι μητροπολίτες Γρεβενών, Αιμιλιανός Λαζαρίδης και Κορυτσάς Φώτιος Καλπίδης, καθώς και ο ναύαρχος Γεώργιος Κακουλίδης, ο στρατηγός Νεόκοσμος Γρηγοριάδης κ.ά.», είπε.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης αναφέρθηκε στην ιστορία της Γενοκτονίας, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για τη βράβευσή του από την ΕΜΣ. «Τα 45 χρόνια πορείας μου στην ιστορική έρευνα επιβραβεύτηκαν, δίνοντάς μου την μεγαλύτερη ικανοποίηση που συνέβαλα στον αγώνα, για να πληροφορηθεί η ανθρωπότητα την αλήθεια της τραγωδίας του Ελλήνων του Πόντου», είπε. Και πρόσθεσε: «Φέτος στα 100 χρόνια από την αρχή των διωγμών, ακούστηκε επιτέλους διεθνώς η φωνή μας. Ήρθε και η αμερικανική Γερουσία να επικυρώσει το ψήφισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων, που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, που έγινε την ίδια περίοδο. Οι Αρμένιοι κατόρθωσαν περισσότερα από εμάς γιατί ξεκίνησαν τον αγώνα πριν από 40 χρόνια. Ήταν ενωμένοι. Ας πάρουμε για παράδειγμα από τους Αρμένιους και να συνεχίσουμε για την επιτυχία του αγώνα μας», τόνισε ο Κ. Φωτιάδης.

Στην τελετή έναρξης του συμποσίου, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 80 χρόνων λειτουργίας της ΕΜΣ και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, βραβεύτηκαν ιστορικά ποντιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης και δόθηκαν τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα που έχουν προσφέρει στον ποντιακό ελληνισμό με κάθε τρόπο. Ειδικότερα, βραβεύτηκαν οι επίτιμοι πρόεδροι της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Άννα Θεοφυλάκτου και Μαίρη Στεργιάδου, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».

Στο συμπόσιο απηύθυνε χαιρετισμό και η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Βούλα Πατουλίδου, ενώ συμμετέχουν καταξιωμένοι ερευνητές και καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων.  Για την διπλωματική παρουσία και την οικονομική διείσδυση (εμπόριο, μεταλλεία κ.ά.) των Ευρωπαίων στην περιοχή του Πόντου στη διάρκεια του 19ου αιώνα, θα μιλήσει, κυρίως, το Σάββατο o επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης

Ο συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Θεοδόσης Κυριακίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε ότι στην εισήγησή του θα αναφερθεί στο φαινόμενο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαφορετικών επιστημονικών προσεγγίσεων. «Σκοπός αυτής της οπτικής είναι η διεύρυνση της κατανόησής μας για το φαινόμενο στο συγκεκριμένο ιστορικό παράδειγμα. Θα γίνει προσπάθεια να σκιαγραφηθούν τα πρότυπα και τα στάδια άλλων γενοκτονιών και η συγκριτική τους παράθεση με το υπό εξέταση παράδειγμα. Επιπλέον, θα αναφερθώ στις διαφορετικές προτεραιότητες και τα διαφορετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα διαφόρων επιστημών που ασχολούνται με το φαινόμενο της γενοκτονίας και πώς η γενοκτονία απαντά στις διαφορετικές αυτές επιστημονικές αναζητήσεις. Θα προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση της φύσης του εγκλήματος» υπογράμμισε ο Θ. Κυριακίδης.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ13
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2019
18:00
Με την επιστημονική σύμπραξη της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ