14 Δεκέμβριος 2019, 11:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Δεκέμβριος 2019, 10:46

Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων από τη Βουλή ζητά το Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών

  • Συνομιλία Μιωνή-Παππά: Εισαγγελική έρευνα και προαναγγελία νέων αποκαλύψεων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Το 2015, σχεδόν 67 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, ο ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 9η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα μνήμης και αξιοπρέπειας των θυμάτων του εγκλήματος της Γενοκτονίας και πρόληψης του εγκλήματος αυτού.

Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά που διοργανώθηκαν εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για την Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Γενοκτονιών, όπως αναφέρεται εν συντομία.

Στην Ελλάδα εκδηλώσεις διοργανώνει και το Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών, ένας φορέας που αποτελείται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή και την Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων. Φέτος η 9η Δεκεμβρίου τιμήθηκε την περασμένη Τετάρτη, στην αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε ζητείται από τη Βουλή των Ελλήνων να προχωρήσει στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ασσυρίων, αλλά και στις αναγνωρίσεις της Γενοκτονίας των Γεζίντι και των «ξεχασμένων» Γενοκτονιών της Ναμίμπια πριν από τον Α’ Παγκόσμιο και των Ρομά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου. Επιπλέον, ζητείται η επανέκδοση του τόμου Γενοκτονία του ομότιμου καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη και η αποστολή του στις σχολικές βιβλιοθήκες.

«Το σύνθημά μας για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής (Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων) είναι: “Μία Γενοκτονία, μία στρατηγική, ένα μνημείο, ένας αγώνας, μία αναγνώριση”», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Τέλος, το Δίκτυο Αναγνώρισης Γενοκτονιών ζητά από το υπουργείο Παιδείας να συμπεριλάβει στη διδακτέα ύλη το κεφάλαιο για τη γενοκτονία και να ξεκινήσει διάλογο ώστε να μπει στα σχολικά βιβλία κεφάλαιο για την ιστορία των Ελλήνων της Ανατολής. Οι δε δήμοι προτρέπονται να δημιουργήσουν μνημεία σε κεντρικά σημεία των πόλεων.

Εκδηλωσεις