13 Δεκέμβριος 2019, 16:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2019, 16:30

Παναγιωτόπουλος: Σύντομα η παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών

  • Παναγιωτόπουλος: Σύντομα η παραγωγή ελληνικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Εκμεταλλευόμενοι το ταλέντο και την εφευρετικότητα της ερευνητικής ομάδας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτικές ευκαιρίες, την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, θα έχουμε σύντομα το ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) είπε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, από το βήμα της Βουλής, αναφέρθηκε στις επαφές του υπουργείου Άμυνας με το ΑΠΘ, που θα οδηγήσουν σύντομα στην παραγωγή ελληνικών UAV. Σημείωσε ότι καθηγητές και φοιτητές του ΑΠΘ έχουν ήδη αναπτύξει 3-4 πρωτότυπα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ ένα ακόμα πρωτότυπο θα δοκιμαστεί το καλοκαίρι στη Θεσσαλία. Στη Τουρκία, παρατήρησε ο υπουργός, πήρε 15 χρόνια να αναπτύξουν το δικό τους ΜΕΑ, αλλά εμείς δεν έχουμε παρά να ενώσουμε τα κομμάτια του παζλ και η ελληνική προσπάθεια θα έχει σύντομα αποτέλεσμα.

Ιδιαίτερη σημασία είχε επίσης η ενημέρωση της Βουλής από τον ΥΕΘΑ για το πρόγραμμα απόκτησης τριών στοιχείων UAV από τις ΗΠΑ «με στρατηγικές-εποπτικές δυνατότητες» από τον Εύξεινο Πόντο έως τη Λιβύη. «Και μην μου πείτε ότι δεν πρέπει να ελέγχουμε την περιοχή μέχρι τη Λιβύη, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, και ότι πρέπει να πηγαίνουμε μόνο από τον Έβρο έως την Κρήτη», είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Παναγιωτόπουλος. Ενημέρωσε ότι έχει ήδη προκριθεί από το ΚΥΣΕΑ, ως ξεχωριστό υποπρόγραμμα, η απόκτηση δύο ακόμα Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών ισραηλινής κατασκευής.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.