13 Δεκέμβριος 2019, 16:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2019, 16:12

Μητσοτάκης: Ζήτησα και έλαβα τη στήριξη της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία

  • Μάχη της Ελλάδας στις Βρυξέλλες για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
    (Φωτ.: European Union / Alexandros Michailidis)

Την απόλυτη ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς στο κείμενο συμπερασμάτων η συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης χαρακτηρίζεται παράνομη (αυτή είναι και η θέση της ελληνικής διπλωματίας) και παράλληλα οι Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το ανακοινωθέν της Συνόδου καταγγέλλει τη συμφωνία που «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών».

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η συμφωνία είναι παντελώς άκυρη, τόσο ως προς την ουσία της όσο και ως προς την τυπική διαδικασία της νομιμοποίησής της, ενώ δεν παρέλειψε να επικαλεστεί και τις σαφείς αντιρρήσεις του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

«Η Ελλάδα έλαβε την πλήρη στήριξη απ’ όλα τα κράτη-μέλη», διαβεβαίωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η χώρα θα κάνει ό,τι χρειαστεί και ό,τι πρέπει για να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της. Εκτίμησε δε ότι η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη διπλωματικά, κάτι που αποτυπώνεται σε δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων. «Στέλνω μήνυμα σιγουριάς και αυτοπεποίθησης σε κάθε Έλληνα ότι έχουμε ψυχραιμία και σχέδιο, όχι μόνο γιατί έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά και γιατί έχουμε ισχυρούς συμμάχους που θα στέκονται πάντα στο πλευρό της Ελλάδας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι δεν είναι κάτι που προγραμματίζει αυτή τη στιγμή, συμπληρώνοντας ωστόσο ότι ο δίαυλος επικοινωνίας με την Τουρκία είναι και πρέπει να είναι ανοιχτός. «Δεν σταματάμε ποτέ να συζητάμε, όμως δεν συζητάμε για τις κάμερες και την επικοινωνία. Αν υπάρχει σοβαρός διάλογος και δυνατότητα να κάνουμε πρόοδο, είμαι ανοιχτός να συναντήσω τον πρόεδρο Ερντογάν, ανά πάσα στιγμή. Αλλά αυτή τη στιγμή, με το βαθμό κλιμάκωσης από την Τουρκία, δεν θεωρώ ότι θα ήταν κάτι τέτοιο παραγωγικό», συμπλήρωσε.