13 Δεκέμβριος 2019, 15:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2019, 15:17

Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Κέρδη 800.000 ευρώ σε 10 μήνες

  • Εξαρθρώθηκε διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών – Κέρδη 800.000 ευρώ σε 10 μήνες
    Στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε έξι σπίτια (φωτ.: ΕΛΑΣ)

Ένα οργανωμένο διεθνές δίκτυο παράνομης διακίνησης μεταναστών με ομάδες στην Ελλάδα και στην Ιταλία εξάρθρωσαν οι ελληνικές και οι ιταλικές Αρχές. Συνολικά συνελήφθησαν 11 άτομα – έξι στην Ελλάδα (ένας Έλληνας και πέντε αλλοδαποί) και πέντε στην Ιταλία.

Ως αρχηγός φέρεται ένας Σύρος που συνελήφθη από την ΕΛΑΣ.

Στο σπίτι του βρέθηκαν εννέα αλλοδαποί, εκ των οποίων τέσσερις ανήλικοι, που στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων. Το κύκλωμα, όπως προέκυψε από την έρευνα, δραστηριοποιούνταν εδώ και περίπου 10 μήνες· τα κέρδη του εκτιμώνται στα 800.000 ευρώ.

Πώς δρούσαν οι διακινητές
Η ομάδα της Ελλάδας ήταν αυτή που εντόπιζε τους μετανάστες. Η… ταρίφα κυμαινόταν από 5.000 έως 6.000 ευρώ, ποσό που διακινούταν μέσω του δαιδαλώδους παγκόσμιου συστήματος μεταφοράς χρημάτων AWALLA στο οποίο στηρίζεται το δίκτυο εμπορίας ανθρώπων.

Οι διακινητές μετέφεραν τους μετανάστες με αυτοκίνητο σε παράκτιες περιοχές της Ηγουμενίτσας ή στην Κέρκυρα και από εκεί τους παραλάμβαναν τα μέλη της ιταλικής ομάδας, με πλωτά σκάφη. Παράλληλα, το ελληνικό «παράρτημα» προωθούσε αλλοδαπούς μέσω του «Ελευθέριος Βενιζέλος», εφοδιάζοντάς τους με πλαστά έγγραφα και κάνοντάς τους να μοιάζουν με τουρίστες.


«Χάρτης» με τις μεθόδους των διακινητών (πατήστε πάνω στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση)

Στη δικογραφία που σχημάτισαν οι ελληνικές Αρχές περιλαμβάνονται επτά υποθέσεις διευκόλυνσης παράνομης εξόδου με πλωτά μέσα και πέντε περιπτώσεις μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (αφορούν τη μεταφορά συνολικά 130 μεταναστών), καθώς και 16 υποθέσεις προμήθειας, κατοχής, απόκρυψης, πλαστογραφίας και διακίνησης ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων που αφορούν συνολικά 150 έγγραφα διαφόρων χωρών, όπως Ιταλίας, Γαλλίας, Σουηδίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας.

Κωδικοποιημένες εκφράσεις
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες εκφράσεις. Χαρακτηριστικά, η λέξη «nafar», ήταν κωδική αναφορά στους υπό προώθηση μετανάστες, τα ταξιδιωτικά έγγραφα αναφέρονταν ως «μπλούζες», «παντελόνια», «πράγματα», «μακαρόνια», «κάρτες», «βιβλία», ενώ η λέξη «Κατεχάκη» προσδιόριζε τα δελτία αιτήσαντος διεθνούς προστασίας.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε  έξι σπίτια στην Ελλάδα με τη συνδρομή της ΟΠΚΕ βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 40 δελτία ταυτοτήτων Ιταλίας (χωρίς στοιχεία και φωτογραφίες κατόχων), δύο ελληνικά δελτία ταυτότητας, δελτίο ταυτότητας Γαλλίας, διαβατήρια (ελληνικό, πολωνικό), άδεια διαμονής στην Ελλάδα, δελτίο αιτήσαντος διεθνούς προστασίας, φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου τρίτων προσώπων, εννέα κινητά τηλέφωνα, δύο αυτοκίνητα και σκάφος.

Οι συλληφθέντες με την δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγούνται στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.