13 Δεκέμβριος 2019, 20:17 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2019, 20:17

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Θανατικά ανάσματα σα σχιόνια τ' Ερζερουμή» στην Ένωση Ποντίων Πιερίας

  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Θανατικά ανάσματα σα σχιόνια τ' Ερζερουμή» στην Ένωση Ποντίων Πιερίας
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)
  • Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Θανατικά ανάσματα σα σχιόνια τ' Ερζερουμή» στην Ένωση Ποντίων Πιερίας
    (Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Στο πλαίσιο των δράσεων για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου η Ένωση Ποντίων Πιερίας διοργάνωσε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο της, παρουσίαση του βιβλίου Θανατικά ανάσματα σα σχιόνια τ' Ερζερουμή του Γιάννη Αμαραντίδη.

Την εκδήλωση άνοιξαν η χορωδία και το τμήμα εκμάθησης ποντιακών οργάνων του συλλόγου, με χοράρχη και δάσκαλο τον Μάκη Λολοσίδη.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Σταύρος Χριστοφορίδης και αργότερα το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ένωσης Κώστας Παπουτσίδης, ο οποίος καλωσόρισε τον κόσμο και τον ευχαρίστησε για τη στήριξή του στο σωματείο.


(Φωτ.: Ένωση Ποντίων Πιερίας)

Το βιβλίο προλόγισε ο φιλόλογος Νίκος Αποστολίδης, ο οποίος διάβασε αποσπάσματα στην ποντιακή διάλεκτο και αναφέρθηκε σε περιγραφές της καθημερινότητας στον Πόντο. Τέλος το λόγο πήρε ο Γιάννης Αμαραντίδης. Ο συγγραφέας περιέγραψε στο κοινό στιγμές από την έρευνα που πραγματοποίησε στις περιοχές στο δρόμο για το Ερζερούμ, σε συνδυασμό με ιστορίες που του αφηγήθηκε ο παππούς του καθώς και άνθρωποι οι οποίοι επέζησαν από τη Γενοκτονία.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συνομιλία του συγγραφέα με τους θεατές ανταλλάσσοντας ιστορίες και μαρτυρίες και από άλλες περιοχές του Πόντου.