13 Δεκέμβριος 2019, 12:47 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2019, 12:50

Παυλόπουλος από τα Καλάβρυτα: Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο

  • Παυλόπουλος από τα Καλάβρυτα: Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τις γερμανικές αποζημιώσεις και το κατοχικό δάνειο
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Στα Καλάβρυτα, όπου σαν σήμερα το 1943 έγινε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου από τους Ναζί, βρέθηκε ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος έστειλε το μήνυμα ότι οι αξιώσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας για το κατοχικό δάνειο και τις εν γένει αποζημιώσεις «είναι νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες».

Δεν έχουμε παραιτηθεί, δεν τίθεται κανένα θέμα παραγραφής, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Όπως εξήγησε, ο κοινός μας ευρωπαϊκός νομικός πολιτισμός επιβάλλει τη σχετική απόφαση να τη λάβει το αρμόδιο δικαστικό φόρουμ, με βάση το σύνολο του διεθνούς δικαίου. «Η θέση αυτή είναι κυριολεκτικώς εθνική και, κατά συνέπεια, αδιαπραγμάτευτη», πρόσθεσε και υπενθύμισε την πρόσφατη γνωμοδότηση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου, η οποία αφενός αναγνωρίζει ότι δεν τίθεται ζήτημα παραίτησης ή παραγραφής των ελληνικών αξιώσεων, και αφετέρου προτρέπει, expressis verbis, τη γερμανική πλευρά να’ αποδεχθεί την προσφυγή Ελλάδας και Γερμανίας στο αρμόδιο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, η απόρριψη στις 18 Οκτωβρίου της τεκμηριωμένης ρηματικής διακοίνωσης που εστάλη από την Αθήνα στο Βερολίνο «μόνο προβληματισμό προκαλεί», καθώς, όπως υποστήριξε, η γερμανική κυβέρνηση αρνείται την οριστική επίλυση της διαφοράς και έρχεται σε αντίθεση και προς την ευρωπαϊκή και την διεθνή νομιμότητα.

«Διευκρινίζουμε ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την άρνηση αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι θα επανέλθει εν προκειμένω, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη έκταση και έμφαση στα νομικά –και όχι μόνο– επιχειρήματά της», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.