13 Δεκέμβριος 2019, 11:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2019, 10:42

Ο Αθανάσιος Μαρτίνος ανέλαβε την ανακαίνιση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

  • Ο Αθανάσιος Μαρτίνος ανέλαβε την ανακαίνιση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στέλιος Γιανσακίδης)

Δεκτός στο Φανάρι έγινε την Τρίτη από τον Οικουμενικό Πατριάρχη ο διοικητής του Αγίου Όρους, με βασικό θέμα στην ατζέντα της συνάντησης την ανακαίνιση των κτηρίων της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο Αθανάσιος Μαρτίνος είχε εκφράσει την πρόθεσή του να αναλάβει το κόστος σε συνάντηση που είχε με τον κ. Βαρθολομαίο τον Σεπτέμβριο – στο Φανάρι τον συνόδευαν τόσο ο συνεργάτης του δρ Γρηγόριος Πενέλης, όσο και μέλη της εταιρείας στην οποία ανατέθηκε το έργο.

Επίσης, ο Αθανάσιος Μαρτίνος θα ανακαινίσει την Αστική Σχολή Γαλατά και το ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Τένεδο.

Το αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετέφερε τον περασμένο Αύγουστο ο επίσκοπος Ερυθρών Κύριλλος. Τα κτήρια, εκτός του ναού, κατασκευάστηκαν το 1844 και υπέστησαν σοβαρές ζημιές από το σεισμό του 1894. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει βασικές παρεμβάσεις ώστε η μονή και η σχολή να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, αλλά όχι κάποιο εκτεταμένο έργο ανακαίνισης ή αναστήλωσης.

Για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης έχει ήδη εκπονηθεί μελέτη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η οποία και δημοσιεύθηκε σε ειδικό τόμο.