13 Δεκέμβριος 2019, 10:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2019, 09:59

Η Γερουσία των ΗΠΑ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων, η Τουρκία προειδοποιεί

  • Το ΥΠΕΞ της Τουρκίας καλεί την Ελλάδα «να ξυπνήσει»
    (Φωτ.: Anadolu)

Στη… γραμμή Τσαβούσογλου (όπως αυτή εκφράστηκε μέσω Twitter μόλις έγινε γνωστό το ψήφισμα της Γερουσίας των ΗΠΑ) κινείται και η επίσημη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σχετικά με την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων – κατά την πάγια τακτική, αποκαλείται «γεγονότα του 1915».

Συγκεκριμένα, η τουρκική διπλωματία επιμένει ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση στο αμερικανικό ψήφισμα, τονίζοντας ότι δεν είναι ούτε νομικά δεσμευτικό, ούτε έγκυρο.

«Στερείται ιστορικής αντίληψης», τονίζεται στην ανακοίνωση, και επισημαίνεται ότι πρόκειται για ένα επαίσχυντο παράδειγμα πολιτικοποίησης της Ιστορίας. Μάλιστα η Άγκυρα υπενθυμίζει σε όσους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την Ιστορία παραβλέποντας τα πραγματικά γεγονότα, ότι «δεν θα πετύχουν το σκοπό τους».

Κυρίως, όμως, το υπουργείο Εξωτερικών κουνά το δάχτυλο στις ΗΠΑ λέγοντας το ψήφισμα της Γερουσίας δυναμιτίζει τις σχέσεις των δύο χωρών, και καταλήγει με το εξής: «Οι προσπάθειες της Τουρκίας να προστατεύσει τα ζωτικά της συμφέροντα στην περιοχή θα συνεχιστούν και δεν πρόκειται να επηρεαστούν από τέτοια άδικα και επιθετικά ψηφίσματα». Να σημειωθεί ότι χθες ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «το ψήφισμα της Γερουσίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πολιτικό σόου».

Αυτό είναι το δεύτερο ψήφισμα που υιοθετείται από τις ΗΠΑ για τη Γενοκτονία των Αρμενίων, μετά από εκείνο στη Βουλή των Αντιπροσώπων.