13 Δεκέμβριος 2019, 10:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2019, 12:21

Για την Ευρωζώνη και το Brexit συζητά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής

  • Για την Ευρωζώνη και το Brexit συζητά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής
    (Φωτ.: European Union / Dario Pignatelli)

Το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών (με την ηχηρή στήριξη στο Brexit), καθώς και οι προσπάθειες για την ενίσχυση της Ευρωζώνης που έχουν τελματώσει αναμένεται να κυριαρχήσουν στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Τα 19 κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ από τις αρχές του 2019 είχαν αρχίσει να κάνουν προόδους στις προσπάθειες ενίσχυσης της νομισματικής και δημοσιονομικής τους πολιτικής στο πλαίσιο της προστασίας των οικονομιών τους από μια νέα κρίση. Όμως, η Ιταλία οδήγησε τη διαδικασία σε αδιέξοδο μπλοκάροντας τις αλλαγές που απαιτούνταν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Οι χώρες της Ευρωζώνης εργάζονται επίσης και για τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού που θα τις βοηθήσει σε μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές. Αν και σήμερα δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα, εντούτοις οι Ευρωπαίοι θα προσπαθήσουν να δώσουν μια νέα ώθηση στις συνομιλίες.

Σε ό,τι αφορά στο Brexit, η Σύνοδος Κορυφής αναμένεται να στείλει μήνυμα στο Λονδίνο ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης.