13 Δεκέμβριος 2019, 08:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2019, 09:15

Σύνοδος Κορυφής: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο

  • Σύνοδος Κορυφής: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο
    Οι ηγέτες της ΕΕ στην οικογενειακή φωτογραφία στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής (φωτ.: European Union / Dario Pignatelli)

Το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα παραβιάζει το δίκαιο της θάλασσας, τονίζουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Όπως επισημαίνεται, «το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ακόμη «τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου σχετικά με την Τουρκία» και «επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου».

Τι είπε ο Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε στη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής την πλήρη και ομόφωνη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Το Μαξίμου κάνει λόγο για διπλωματικά «τείχη» της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, για ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

O πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, ενώ υπενθύμισε ότι υπάρχει και ζήτημα ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.