13 Δεκέμβριος 2019, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Δεκέμβριος 2019, 08:41

Εκλογικός θρίαμβος του Τζόνσον, Brexit ζήτησαν οι Βρετανοί

  • Εκλογικός θρίαμβος του Τζόνσον, Brexit ζήτησαν οι Βρετανοί
    Ο Μπόρις Τζόνσον και η σύντροφός του τη βραδιά των εκλογών (φωτ.: EPA / Will Oliver)

Την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων κατάφεραν να εξασφαλίσουν οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον, καθώς η χθεσινή εκλογική διαδικασία στη Βρετανία διέψευσε τις δημοσκοπήσεις που έκαναν λόγο για ένα κοινοβούλιο μειοψηφιών. Μεγάλοι χαμένοι της κάλπης είναι σαφέστατα οι Εργατικοί και προσωπικά ο Τζέρεμι Κόρμπιν, αλλά και οι αντίπαλοι του Brexit.

Η σαρωτική νίκη του Μπόρις Τζόνσον στέλνει το μήνυμα ότι δεν θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα και ότι το διαζύγιο από την ΕΕ τον Ιανουάριο είναι αναπόφευκτο.

Σε αυτή τη Βουλή των Κοινοτήτων οι Συντηρητικοί θα έχουν τη μεγαλύτερη πλειοψηφία τους από το 1987, και κατά συνέπεια ο πρωθυπουργός δεν θα δυσκολευτεί να περάσει τη συμφωνία αποχώρησης· αυτή θα είναι η πιο σημαντική γεωπολιτική κίνηση της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πώς χάθηκε η ευκαιρία για ένα δεύτερο δημοψήφισμα
Το δημοψήφισμα του 2016 για τη συμμετοχή στην ΕΕ είναι το πιο διχαστικό ζήτημα στην πρόσφατη βρετανική ιστορία, αποκρυσταλλώνοντας διαιρέσεις ανάμεσα σε πόλεις και κωμοπόλεις, νέους και ηλικιωμένους, τους κερδισμένους της παγκοσμιοποίησης και αυτούς που έμειναν πίσω.

Για πολλούς φιλευρωπαίους ένα νέο δημοψήφισμα αντιπροσώπευε την καλύτερη ευκαιρία για να τερματιστούν η αναταραχή και η πολιτική παράλυση. Αν ενώνονταν σε μια ενιαία πολιτική δύναμη μπορεί να είχαν μια ευκαιρία να ανατρέψουν το αποτέλεσμα. Ωστόσο, η κύρια οργάνωση που έκανε εκστρατεία υπέρ ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, η People’s Vote, κατέρρευσε, ενώ ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος ήταν αμφίσημος, καθώς υποσχέθηκε να παραμείνει ουδέτερος σε μια νέα ψηφοφορία.

Τα τρία τελευταία χρόνια η υποστήριξη της παραμονής στην ΕΕ ερχόταν πρώτη σε όλες σχεδόν τις δημοσκοπήσεις, προκαλώντας μερικές από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις στην πρόσφατη ιστορία της Βρετανίας. Δύο φορές το κοινοβούλιο υποχρέωσε να καθυστερήσει το Brexit.

Όμως, τα κύρια αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν κατάφεραν να συνεργαστούν για να διαμορφώσουν μια λειτουργική διακομματική συμμαχία, κάνοντας εκατομμύρια Βρετανούς να απορούν. Ενώ οι Συντηρητικοί ενοποίησαν την ψήφο αυτών που θέλουν την αποχώρηση από την ΕΕ οικοδομώντας έναν συνασπισμό ψηφοφόρων υπέρ του Brexit απ’ όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τις τάξεις, αυτοί που έκαναν εκστρατεία για ένα νέο δημοψήφισμα πάσχιζαν για να κερδίσουν υποστηρικτές ή για να συμφωνήσουν σ’ ένα ενοποιημένο σχέδιο.

Κλειδί στην ήττα του στρατοπέδου του Remain ήταν η άρνηση του Εργατικού Κόμματος να συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία με στόχο την ενθάρρυνση της ψήφου τακτικής, στο πλαίσιο της οποίας υποστηρίζεται ένας υποψήφιος για να εμποδιστεί ένας άλλος μάλλον, παρά επειδή χαίρει αυθεντικής υποστήριξης. Αντιθέτως, το νεοϊδρυθέν Κόμμα του Brexit συμφώνησε να μην κατεβάσει υποψηφίους εναντίον των Συντηρητικών σε σχεδόν τις μισές περιφέρειες ώστε να μην «αραιώσει» η ψήφος υπέρ του Brexit.