12 Δεκέμβριος 2019, 23:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2019, 23:59

Πασινιάν: Νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το αμερικανικό Κογκρέσο

  • Πασινιάν: Νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το αμερικανικό Κογκρέσο
    Ο Νικόλ Πασινιάν (φωτ.: EPA / Alexei Druzhinin / Sputnik / Kremlin)

Η υιοθέτηση από τη Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Οκτώβριο, του ψηφίσματος που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων είναι μια «νίκη της δικαιοσύνης και της αλήθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

«Εκ μέρους του αρμενικού λαού, εκφράζω την βαθύτατη εκτίμησή μας στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών για αυτό το ψήφισμα-ορόσημο», ανέφερε ο Πασινιάν στο Twitter. Το ψήφισμα που επικυρώθηκε σήμερα είναι «είναι αφιερωμένο στη μνήμη των 1.500.000 θυμάτων της πρώτης γενοκτονίας του 20ού αιώνα και ένα θαρραλέο βήμα προς την αποτροπή γενοκτονιών στο μέλλον», πρόσθεσε.

Έντονη αντίδραση της Άγκυρας
Στον αντιποδα, οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ, η έγκριση του νομοσχεδίου για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και η σημερινή επικύρωση από την αμερικανική Γερουσία του ψηφίσματος για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, προκαλούν αντιδράσεις στην Άγκυρα. «Το ψήφισμα της Γερουσίας δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα πολιτικό σόου. Δεν είναι νομικά δεσμευτικό και δεν έχει απολύτως καμία ισχύ», δήλωσε με ανάρτηση στο Τwitter ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε πως εκείνοι που χρησιμοποιούν την Ιστορία για πολιτικούς σκοπούς είναι δειλοί που δεν θέλουν να αντιμετωπίσουν την αλήθεια.

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογραμμίζει πως το ψήφισμα είναι ένα «επαίσχυντο παράδειγμα πώς η Ιστορία μπορεί να πολιτικοποιηθεί».

Σύμφωνα με τον διευθυντή επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, αυτές οι εξελίξεις θέτουν σε κίνδυνο τις διμερείς σχέσεις. «Το νομοσχέδιο κυρώσεων που ψηφίστηκε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και το ψήφισμα της Αρμενίας που εγκρίθηκε σήμερα στην Γερουσία θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των διμερών μας σχέσεων», τόνισε στο Τwitter ο Αλτούν. «Οι κυρώσεις και οι απειλές δεν θα μας αποτρέψουν να προστατέψουμε τα συμφέροντα της εθνικής μας ασφαλείας», συνέχισε ο Τούρκος αξιωματούχος, υπογραμμίζοντας πως αυτά τα δύο ψηφίσματα της αμερικανικής Γερουσίας αποτελούν «ανεύθυνες και παράλογες ενέργειες».

  • Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP / Anadolu.