12 Δεκέμβριος 2019, 20:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2019, 20:36

Πρόεδρος Βουλής της Λιβύης: Απορριπτέα και άκυρη η συμφωνία με την Τουρκία

  • Πρόεδρος Βουλής Λιβύης: Εάν χρειαστεί θα ζητήσουμε στρατιωτική παρέμβαση από την Αίγυπτο
    Στιγμιότυπο από την πρόσφατη επίσκεψη του Ακίλα Σαλέχ στην ελληνική Βουλή, όπου τον υποδέχθηκε ο Κώστας Τασούλας (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας συναντήθηκε το απόγευμα με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα κατόπιν επίσημης πρόκλησης του Έλληνα ομολόγου του. Στη συνάντηση συμμετείχε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας καθώς και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Λιβύης, βουλευτής Άγγελος Συρίγος.

Μετά το πέρας της συζήτησης ακολούθησαν δηλώσεις: «Αυτή η ενημέρωση, για τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Λιβύη, αποκτά πρόσθετη σημασία για εμάς ενόψει του γεγονότος ότι ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, πολύ πρόσφατα έχει τοποθετηθεί, με νομική τεκμηρίωση και απερίφραστα, για ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τη χώρα του, δηλαδή την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης, συμφωνία την οποία θεωρεί απολύτως καταδικαστέα και νομικά ανύπαρκτη», τόνισε μεταξύ άλλων ο Κ. Τασούλας.

Ο Ν. Δένδιας υπογράμμισε: «Χαίρομαι για την τοποθέτησή του, για την τοποθέτηση της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, σύμφωνα με την οποία τα memoranta τα οποία υπεγράφησαν μεταξύ Τουρκίας και κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης της Τρίπολης είναι άκυρα και κενά περιεχομένου. Είναι ανεφάρμοστα και θέτουν σε αστάθεια την περιοχή, απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Θα είμαστε μια ομάδα για να ακυρώσουμε τη συμφωνία»
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης τόνισε: «Ήρθαμε για να τονίσουμε ότι η συγκριμένη συμφωνία είναι απορριπτέα, είναι άκυρη, διότι αυτοί που την υπέγραψαν δεν έχουν καμία νόμιμη ιδιότητα, αφού ή ίδια η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει απορριφθεί, δεν έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης δύο φορές και δεν έχει ορκιστεί νόμιμα, όπως προβλέπεται, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

»Συνεπώς, βάσει των προβλεπόμενων στην πολιτική συμφωνία, η συγκεκριμένη κυβέρνηση έχει αποτύχει πλήρως. Δεν έχει εφαρμόσει τα όσα προβλέπονται από τη συγκεκριμένη πολιτική συμφωνία, κατά συνέπεια δεν έχει το δικαίωμα υπογραφής, σύναψης των συγκεκριμένων μνημονίων, που στην πραγματικότητα είναι συμφωνίες που άπτονται της κυριαρχίας του λιβυκού κράτους, καθώς επίσης των δικαιωμάτων των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, δεν είναι νόμιμη. Εμείς ως Βουλή των Αντιπροσώπων την απορρίπτουμε, όπως επίσης οι ένοπλες δυνάμεις μας την απορρίπτουν και θα αντισταθούμε σε όποιον προσπαθεί να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης».

Ο κ. Σάλεχ είπε ακόμη ότι έδωσε στον ΠτΔ μία επιστολή «που περιλαμβάνει την άποψή μας και ζητήσαμε να την παρουσιάσει στους κυρίους βουλευτές, τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού, ούτως ώστε να ενημερωθούν για τη στάση του φίλου γείτονα λιβυκού λαού, που αντιμετωπίζει δεινά». Επανέλαβε ότι «εμείς θα είμαστε μία ομάδα, για να ακυρώσουμε αυτή τη συμφωνία βάσει των διατάξεων του διεθνούς δικαίου και σε όλα τα διεθνή φόρα».

  • Φωτογραφίες: Βουλή των Ελλήνων.