12 Δεκέμβριος 2019, 16:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2019, 16:24

Novartis: «Όχι» από την Ολομέλεια Εφετών στην ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή

  • Novartis: «Όχι» από την Ολομέλεια Εφετών στην ανάθεση της υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Με μεγάλη πλειοψηφία και οριακή απαρτία η Ολομέλεια Εφετών αρνήθηκε την ανάθεση της υπόθεσης της Novartis σε εφέτη ειδικό ανακριτή, κρίνοντας ουσιαστικά ότι οι χειρισμοί, για τη διερεύνηση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας από την Εισαγγελία και τις ανακρίτριες Διαφθοράς, «έχουν καλώς». Με παρόντες τους 112 από τους 307 εφέτες, η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για την ανάθεση της μεγάλης υπόθεσης σε εφέτη ανακριτή.

Με πλειοψηφία 69 εφετών το Σώμα δέχθηκε πως δεν χρειάζεται αλλαγή σκυτάλης στην έρευνα, έναντι 40 που τάχθηκαν υπέρ της άποψης του Β. Πλιώτα και τριών που ψήφισαν λευκό.

Η άποψη της πλειοψηφίας έκρινε πως η δικογραφία θα πρέπει να παραμείνει στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και η κύρια ανάκριση στους ανακριτές κατά της Αιαφθοράς, διότι η έρευνα ήδη διενεργείται τρία χρόνια και έχει ήδη προχωρήσει αρκετά. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε στην Ολομέλεια, ήδη πέντε δικογραφίες βρίσκονται στην ανάκριση με τις ανακρίτριες Διαφθοράς να έχουν επεξεργαστεί μεγάλο όγκο της δικογραφίας. Το γεγονός ότι δεν έχουν καλέσει σε απολογίες, ούτε ακόμη και για την πρώτη δικογραφία που έφτασε στα χέρια τους με την άσκηση ποινικής δίωξης στον κ. Φρουζή, αιτιολογήθηκε από τους εφέτες καθώς λείπουν στοιχεία τα οποία οι ανακρίτριες αναμένουν από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

Όσον αφορά την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με την πλειοψηφία της Ολομέλειας, η τελευταία ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία ήταν στις 14/6/2019 και δεν έχει παρέλθει από τότε μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι δύο ανακρίτριες χαρακτηρίστηκαν από τους εφέτες ικανότατες στο έργο τους.

Κάνοντας αποτίμηση του έως τώρα έργου της Εισαγγελίας Διαφθοράς τονίστηκε ότι ήδη έχουν τεθεί επτά υποθέσεις στο αρχείο, έχει ασκηθεί δίωξη σε ένα πολιτικό πρόσωπο και απομένουν προς έρευνα τέσσερις δικογραφίες. Κατά την άποψη της μειοψηφίας, η δικογραφία θα έπρεπε να ανατεθεί σε εφέτη ανακριτή λόγω σπουδαιότητας της υπόθεσης, καθώς είναι πολύπλοκη με διεθνή αντίκτυπο και προεκτάσεις, συνέχεται με την αναγκαία λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών, έχει απασχολήσει τη Βουλή και τον Τύπο και έχει λάβει ευρεία δημοσιότητα που αναζωπυρώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με αναφορά και σε πολιτικά πρόσωπα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Τζ. Βινιεράτου.