12 Δεκέμβριος 2019, 22:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2019, 22:42

Δώρο Χριστουγέννων 2019: Πώς υπολογίζεται, πότε μπαίνει, τι να κάνετε αν δεν καταβληθεί

  • Δώρο Χριστουγέννων 2019: Πώς υπολογίζεται, πότε μπαίνει, τι να κάνετε αν δεν καταβληθεί
    (Φωτ.: pixabay.com)

Ποιοι δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων; Πότε θα καταβληθεί και πώς να το υπολογίσετε; Τι να κάνετε εάν δεν έχετε πρόσβαση στο «διαδικτυακό κομπιουτεράκι» του Κέντρου Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων» της ΓΣΕΕ; O Γιώργος Μελισσάρης, εργατολόγος και νομικός σύμβουλος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου της Αθήνας (ΕΚΑ), μίλησε στο Sputnik.

Η αντίστροφη μέτρηση για την πιο γιορτινή περίοδο του έτους έχει ξεκινήσει! Αυξημένες είναι οι υποχρεώσεις του Άγιου Βασίλη για τον μήνα Δεκέμβριο, ωστόσο, υπάρχει κι ένα σημαντικό δώρο για ενήλικες, που δεν... βγαίνει από τον σάκο του.

O Γιώργος Μελισσάρης εξηγεί όλα όσα θέλουμε να ξέρουμε για το δώρο Χριστουγέννων.

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων – Πώς υπολογίζεται
Όσοι εργάστηκαν ολόκληρο το διάστημα από 1 Μαΐου έως 31 Δεκεμβρίου θα πάρουν δώρο Χριστουγέννων 25 ημερομίσθια ή έναν μισθό. Όσοι εργάστηκαν μικρότερη διάρκεια, μέσα στο παραπάνω χρονικό διάστημα, τότε θα πάρουν ένα μέρος από το δώρο αναλογικά με τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης. Η αναλογία αυτή είναι 2 ημερομίσθια ή 2/25 του μηνιαίου μισθού για κάθε 19 ημερολογιακές (όχι εργασιακές) ημέρες εργασιακής σχέσης.

Οι μερικώς απασχολούμενοι θα πάρουν ως δώρο Χριστουγέννων ό,τι και οι πλήρως απασχολούμενοι βάσει όμως των μειωμένων, αναλόγως προς το χρόνο απασχόλησής τους, αποδοχών. Από το ανωτέρω χρονικό διάστημα υπολογισμού του δώρου αφαιρούνται οι τυχόν μέρες άδειας άνευ αποδοχών, οι μέρες ασθένειας για τις οποίες ο εργαζόμενος έλαβε επιδότηση από τον ΕΦΚΑ, οι μέρες της ειδικής άδειας προστασίας μητρότητας (6μηνο ΟΑΕΔ) και οι ημέρες αδικαιολόγητης απουσίας και των απεργιών.

Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις τακτικές αποδοχές του εργαζόμενου κατά τη 10η Δεκεμβρίου. Εφόσον όμως λυθεί η εργασιακή σχέση πριν από την ημερομηνία αυτήν, υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές κατά την ημέρα λύσης της εργασιακής σχέσης. Σημειωτέον ότι το δώρο Χριστουγέννων προσαυξάνεται και με την αναλογία του επιδόματος άδειας, δηλαδή με συντελεστή 0,04166. Στην έννοια των τακτικών αποδοχών εντάσσονται επίσης και η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας εφόσον παρέχεται τακτικά, η αμοιβή της υπερεργασίας εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά, καθώς και η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.

Πότε καταβάλλεται
Η καταβολή του δώρου Χριστουγέννων πρέπει να γίνει έως τις 21 Δεκεμβρίου. Η μη καταβολή του συνιστά ποινικό αδίκημα, το οποίο διώκεται κατά τη διαδικασία του αυτοφώρου σύμφωνα με τον Α.Ν. 690/45, όπως αντικαταστάθηκε με το αρ.8 παρ.1 του Ν. 2336/95.

Με βάση αυτήν τη διάταξη, κάθε εργοδότης ή διευθυντής ή επιτετραμμένος ή με οποιονδήποτε τίτλο εκπρόσωπος οποιασδήποτε επιχείρησης, εκμετάλλευσης ή εργασίας, ο οποίος δεν καταβάλει εμπρόθεσμα στους απασχολούμενους σε αυτόν τις οφειλόμενες αποδοχές του δώρου Χριστουγέννων, τιμωρείται κατόπιν μηνύσεως των ενδιαφερομένων ή των οργάνων του υπουργείου Εργασίας (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) ή της οικείας Αστυνομικής Αρχής ή της οικείας επαγγελματικής οργάνωσης των εργαζομένων, με φυλάκιση μέχρι έξι μήνες και χρηματική ποινή. Η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως 48 ώρες μετά την τέλεση του αδικήματος. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μήνυση (για να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία) πρέπει να γίνει ενώπιον του οικείου Α.Τ. το αργότερο έως το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου, σκόπιμο όμως είναι να γίνει εντός της 22ας Δεκεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, η παραγραφή του συγκεκριμένου πλημμελήματος γίνεται σε 5 έτη από την τέλεση της πράξης.

Τι κάνουμε σε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Χριστουγέννων
Ο εργαζόμενος έχει φυσικά δικαίωμα προσφυγής στην Επιθεώρηση Εργασίας, αλλά και άσκησης αγωγής στα πολιτικά δικαστήρια για την ικανοποίηση της σχετικής αξίωσής του. «Συνήθως, βέβαια, η μη καταβολή του Δώρου συνοδεύεται και από αξιώσεις μη καταβληθέντων μισθών», υπογράμμισε ο κύριος Μελισσάρης, και συμπλήρωσε: «Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συναινέσει ο εργαζόμενος σε εργοδοτικές πρακτικές που έγιναν "της μόδας" τα τελευταία χρόνια, όπως το να καταβάλει ο εργοδότης το δώρο στον τραπεζικό λογαριασμό και μετά να το απαιτεί πίσω, σε μετρητά. Τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να καταγγέλλονται άμεσα!».