12 Δεκέμβριος 2019, 15:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2019, 15:49

Διπλωματικές πηγές: Η Τουρκία εκβίασε τη Λιβύη με αντάλλαγμα όπλα

  • ΥΠΕΞ για Τουρκία: Οξύμωρο να επιχειρεί μαθήματα διεθνούς νομιμότητας ο κατεξοχήν παραβάτης
    Εξωτερική άποψη του κτηρίου του υπουργείου Εξωτερικών (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Λίγες ώρες πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, και μετά την (αναμενόμενη, κατά την Αθήνα) τουρκική κίνηση να κατατεθούν στον ΟΗΕ οι συντεταγμένες, ελληνικές διπλωματικές πηγές αποκάλυψαν ότι η Άγκυρα εκβίασε την Τρίπολη για τη συμφωνία σχετικά με τα θαλάσσια σύνορα.

Ως αντάλλαγμα, η αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης φέρεται να έλαβε στρατιωτικό οπλισμό. Η Αθήνα, μάλιστα, δηλώνει ότι γνωρίζει και με ποιο πλοίο έγινε η μεταφορά, και σε ποιο λιμάνι, και το πότε.

Σε ό,τι αφορά στην κατάθεση των συντεταγμένων, οι ελληνικές πηγές επανέλαβαν ότι η συμφωνία είναι άκυρη και δεν θα πρέπει να αναρτηθεί στον ΟΗΕ. «Αυτά που κάνουν οι Τούρκοι στερούνται σοβαρότητας», ανέφεραν, τονίζοντας αφενός ότι η Άγκυρα έχει κάνει μια λανθασμένη ανάλυση και αφετέρου ότι το μοναδικό της κεκτημένο είναι αυτό του ταραξία.

Η Ελλάδα προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής επιδιώκοντας μια καταδίκη των τουρκικών κινήσεων στο κείμενο συμπερασμάτων και όχι κατ’ ανάγκη κυρώσεις, αν και αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται από τους Ευρωπαίους ηγέτες.