12 Δεκέμβριος 2019, 16:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2019, 16:47

Ανεξήγητη εξάντληση αισθάνονται οι πέντε στους δέκα Έλληνες εργαζομένους

 • Ανεξήγητη εξάντληση αισθάνονται οι πέντε στους δέκα Έλληνες εργαζομένους
  (Εικ.: ΧΚ)

Πέντε στους δέκα Έλληνες εργαζομένους δηλώνουν ότι αισθάνονται ανεξήγητη εξάντληση, οι τέσσερις στους δέκα βιώνουν συγκρουσιακές καταστάσεις και οι τρεις στους δέκα δεν νιώθουν τόνωση της εργασιακής δέσμευσης έναντι των εταιρειών τους. Πρόκειται για τρία από τα σημαντικότερα συμπεράσματα έρευνας που διενήργησε η Hellas EAP (Employee Assistance Programs) την περίοδο 2018-2019 σχετικά με τους εργαζομένους και το πώς επέδρασαν στη συμπεριφορά, στην ψυχολογία τους και άρα στην παραγωγικότητά τους η οικονομική κρίση και οι αλλαγές που επήλθαν στις οργανωσιακές δομές των εταιρειών.

Ειδικότερα, βάσει της ανώνυμης έρευνας που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 500 εργαζομένων οι οποίοι κάλεσαν στην υπηρεσία 24ωρης Τηλεφωνικής Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης που παρέχει η Hellas EAP σε εταιρείες/πελάτες της, συνάχθηκαν τα εξής συμπεράσματα για το πώς νιώθουν οι Έλληνες στον εργασιακό τους χώρο:

 • 49% δήλωσαν ότι αισθάνονται ανεξήγητη εξάντληση παρά το γεγονός ότι οι επαγγελματικές υποχρεώσεις τους δεν έχουν αλλάξει.
 • 40% επισήμαναν ότι το γενικότερο κλίμα των οργανωσιακών αλλαγών, όπως και οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, έχουν επιβαρύνει το κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας, επιφέροντας συχνές συγκρούσεις μεταξύ συναδέλφων.
 • 34% δήλωσαν ότι υπάρχουν περιπτώσεις που αισθάνονται ότι στη δουλειά τους υφίστανται μόνο ως φυσική παρουσία (παρουσιασμός).
 • 23% δήλωσαν πως νιώθουν ότι λειτουργούν μόνο μηχανικά, δίχως να ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα και την ποιότητα της εργασίας τους.
 • 7% χρησιμοποίησαν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να μειώσουν το άγχος τους.
 • 24% απουσίασαν από την εργασία τους εξαιτίας του θέματος για το οποίο κάλεσαν την 24/7 Γραμμή Υποστήριξης της Hellas EAP.
 • 32% δήλωσαν πως νιώθουν ότι δεν έχει αυξηθεί ή και βελτιωθεί η εργασιακή δέσμευση απέναντι στον οργανισμό.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Hellas EAP Τατιάνα Τούντα, σχολιάζοντας τα παραπάνω τόνισε ότι «οι επιπτώσεις της πολυετούς οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα παραμένουν "νωπές" στο χώρο της απασχόλησης. Οι εργαζόμενοι θα χρειαστούν μεγάλο διάστημα ώστε να προσαρμοστούν επαρκώς στα νέα δεδομένα, όπως και σε αλλαγές που ακόμη συντελούνται σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων».

«Δέσιμο» με την εταιρεία
Κατά την Τ. Τούντα, «βασικές παράμετροι τόνωσης της παραγωγικότητας των εργαζομένων είναι η διαχρονική ψυχοκοινωνική υποστήριξή τους, το να βιώνουν ήπια κάθε προσαρμογή τους σε νέα δεδομένα, να νιώθουν δυνατοί να προσφέρουν και να αντιλαμβάνονται ότι το δέσιμο με την εταιρεία τους διαρκώς εντείνεται».

Επιπλέον, «η διάθεση προγραμμάτων υποστήριξης και ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού διασφαλίζει ένα υγιές, παραγωγικό και βιώσιμο περιβάλλον απασχόλησης, που λειτουργεί θετικά τόσο για τον ίδιο τον εργαζόμενο όσο και για όσες επιχειρήσεις δρουν και αναπτύσσονται βάσει στρατηγικών πλάνων που στην "πρώτη γραμμή" θέτουν την παράμετρο άνθρωπος».

Σημειώνεται ότι πρόσφατη έρευνα της Hellas EAP, τα στοιχεία της οποίας έχουν ήδη δημοσιευτεί, έδειξε ότι στις σημαντικότερες πηγές άγχους των Ελλήνων εργαζομένων συγκαταλέγονται το γονεϊκό στρες με 47%, το εργασιακό στρες με 38% και το προσωπικό με 36%, ενώ ακολουθούν τα ευαίσθητα θέματα με 13,5% κι η ανισορροπία προσωπικής και εργασιακής ζωής κατά 4%.

 • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.