12 Δεκέμβριος 2019, 13:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2019, 13:03

Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη

  • Η Τουρκία κατέθεσε στον ΟΗΕ τις συντεταγμένες της συμφωνίας με τη Λιβύη
    (Πηγή: εφ. «Hürriyet»)

Στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών κατέθεσε η Άγκυρα τις συντεταγμένες των θαλάσσιων συνόρων όπως αυτά ορίζονται από τη συμφωνία που υπέγραψε με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία επικαλούνται διπλωματική πηγή.

Η κατάθεση των συντεταγμένων έρχεται μία ημέρα μετά την πρώτη αντίδραση του ΟΗΕ στις ελληνικές επιστολές, στις οποίες η συμφωνία περιγράφεται ως «παράνομη».

«Επιβεβαιώνω ότι λάβαμε την επιστολή στις 9 Δεκεμβρίου και τη μελετούμε. Η Γραμματεία δεν λαμβάνει θέση, ούτε σχολιάζει ζητήματα που αφορούν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα ή την δικαιοδοσία των κρατών-μελών για τους θαλάσσιους χώρους τους», δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Φερχάν Χακ.

Στο δημοσίευμά της η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hürriyet επισημαίνει ότι σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο στη Μεσόγειο υπάρχουν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου και τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου. «Η Τουρκία έχει καλέσει τις περιφερειακές χώρες για συνεκμετάλλευση των πόρων, αλλά οι εκκλήσεις έχουν πέσει στο κενό», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.