12 Δεκέμβριος 2019, 12:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2019, 13:11

Φωτιά στο μοναδικό ρωσικό αεροπλανοφόρο

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα στο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», το μοναδικό αεροπλανοφόρο της Ρωσίας, που βρίσκεται ελλιμενισμένο στο Μουρμάνσκ στην Αρκτική για εργασίες συντήρησης. Σύμφωνα με το TASS, ένας εργάτης αγνοείται και έξι έχουν τραυματιστεί.

Ρωσική πηγή δήλωσε ότι η φωτιά ξεκίνησε από το πάνω κατάστρωμα.

Οι εργασίες συντήρησης είναι σε εξέλιξη από τις αρχές του 2017 και προβλέπεται να ολοκληρωθούν το 2021. Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά, πιθανότατα κατά τη διάρκεια ηλεκτροκόλλησης, πάνω στο αεροπλανοφόρο βρίσκονταν περίπου 400 άτομα.

Επανειλημμένα ατυχήματα
Το «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ» καθελκύστηκε το 1990 και τα τελευταία χρόνια βρισκόταν στη Μεσόγειο στο πλαίσιο των ρωσικών επιχειρήσεων στη Συρία. Στη διάρκεια της αποστολής αυτής δύο αεροπλάνα συνετρίβησαν την ώρα που προσπαθούσαν να προσνηωθούν, με τους πιλότους να διασώζονται.

Το 2009 ξέσπασε πυρκαγιά από βραχυκύκλωμα την ώρα που το αεροπλανοφόρο ήταν αγκυροβολημένο στα ανοιχτά της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας ναύτης.

Πιο πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2018, ένας γερανός 15 μέτρων έπεσε πάνω στη γέφυρα εξαιτίας διακοπής ρεύματος που σταμάτησε τη λειτουργία των αντλιών και στη συνέχεια προκάλεσε τη βύθιση της πλωτής δεξαμενής πάνω στην οποία ήταν δεμένο το αεροπλανοφόρο.