12 Δεκέμβριος 2019, 14:41 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2019, 14:10

«Πόντος: Ιστορία - Πολιτισμός»: Με τη σύμπραξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ το Συμπόσιο της ΕΜΣ

  • «Πόντος: Ιστορία - Πολιτισμός»: Με τη σύμπραξη της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ το Συμπόσιο της ΕΜΣ
    Το κτήριο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Με την επιστημονική σύμπραξη της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ) διοργανώνει το διεθνές επιστημονικό συμπόσιο «Πόντος: Ιστορία - Πολιτισμός», στις 13 και 14 Δεκεμβρίου. Οι εργασίες θα διεξαχθούν στην αίθουσα διαλέξεων της ΕΜΣ (Εθνικής Αμύνης 4, Θεσσαλονίκη). Το συμπόσιο, όπως έχει γίνει γνωστό, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 80 χρόνων λειτουργίας της ΕΜΣ και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από την έναρξη της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στην τελετή έναρξης θα βραβευτούν ιστορικά ποντιακά σωματεία της Θεσσαλονίκης και θα δοθούν τιμητικές διακρίσεις σε πρόσωπα που έχουν προσφέρει στον ποντιακό ελληνισμό με κάθε τρόπο.

«Η μόνη αμοιβή μου αυτά τα 45 χρόνια πορείας είναι αυτές οι βραβεύσεις. Φέτος είχα την τιμή να με βραβεύσουν συνολικά τέσσερις φορές. Η τελευταία θα είναι την Κυριακή από την Επιτροπή Ποντιακών Μελετών. Είμαι απλό μέλος στην ΕΜΣ και οι άξιοι συνάδελφοί μου επέλεξαν να με τιμήσουν στο διεθνές επιστημονικό συμπόσιο και να ανοίξω τις εργασίες του μιλώντας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου» ανέφερε στο pontos-news.gr ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος θα είναι ένας εκ των βραβευθέντων.

Θα τιμηθούν επίσης οι επίτιμες πρόεδροι της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Άννα Θεοφυλάκτου και Μαίρη Στεργιάδου, η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ Άρτεμις Ξανθοπούλου-Κυριακού καθώς και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Στάθης Πελαγίδης, ενώ θα βραβευτούν η Μέριμνα Ποντίων Κυριών, η Εύξεινος Λέσχη Θεσσαλονίκης και το Σωματείο «Παναγία Σουμελά».

Στο συμπόσιο θα συμμετάσχουν πολλοί καταξιωμένοι ερευνητές και καθηγητές ελληνικών Πανεπιστημίων.

«Η δική μου εισήγηση θα αφορά τη διπλωματική παρουσία και την οικονομική διείσδυση (εμπόριο, μεταλλεία κ.ά.) των Ευρωπαίων στην περιοχή του Πόντου στη διάρκεια του 19ου αιώνα κυρίως. Είναι ένα θέμα με πολλές πτυχές, θα επιχειρηθεί μια σύνοψη για τις ανάγκες του συμποσίου. Δουλεύω ειδικότερα κάποια θέματα τα τελευταία χρόνια με συγκέντρωση σχετικού υλικού το οποίο θα παρουσιαστεί την ημέρα της εισήγησής μου» τόνισε στο pontos-news.gr o επίκουρος καθηγητής της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, ο οποίος θα μιλήσει στο συμπόσιο το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, στη δεύτερη συνεδρία.


(Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Την ίδια μέρα, την τρίτη συνεδρία ανοίγει ο επιστημονικός συνεργάτης της Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ Θεοδόσης Κυριακίδης με το θέμα «Διεπιστημονικές προσεγγίσεις της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου». «Στη συγκεκριμένη εισήγηση θα επιχειρηθεί μια αναφορά στο φαινόμενο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μέσα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά διαφορετικών επιστημονικών προσεγγίσεων. Σκοπός αυτής της οπτικής είναι η διεύρυνση της κατανόησής μας για το φαινόμενο στο συγκεκριμένο ιστορικό παράδειγμα. Θα γίνει προσπάθεια να σκιαγραφηθούν τα πρότυπα και τα στάδια άλλων γενοκτονιών και η συγκριτική τους παράθεση με το υπό εξέταση παράδειγμα. Επιπλέον, θα αναφερθούν οι διαφορετικές προτεραιότητες και τα διαφορετικά ερευνητικά ενδιαφέροντα διαφόρων επιστημών που ασχολούνται με το φαινόμενο της Γενοκτονίας και πώς η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου απαντά στις διαφορετικές αυτές επιστημονικές αναζητήσεις. Με άλλα λόγια, με σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία με τα οποία μας εφοδιάζει η διεπιστημονική μελέτη του φαινομένου της Γενοκτονίας θα προσεγγίσουμε το συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός με σκοπό τη βαθύτερη κατανόηση της φύσης του εγκλήματος» ανέφερε στο pontos-news.gr ο Θ. Κυριακίδης.

Ελένη Κάλλη

  • Δείτε εδώ το πρόγραμμα του συμποσίου.
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ13
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2019
18:00
Με την επιστημονική σύμπραξη της Επώνυμης Έδρας Ποντιακών Σπουδών του ΑΠΘ