12 Δεκέμβριος 2019, 09:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2019, 08:56

Αιφνιδιαστική άσκηση στο Αιγαίο με τη Δύναμη Δέλτα, την «ατσάλινη γροθιά»

  • Αιφνιδιαστική άσκηση στο Αιγαίο με τη Δύναμη Δέλτα, την «ατσάλινη γροθιά»
    (Φωτ. αρχείου: ΓΕΣ)

Την ώρα που εντείνονται οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, χθες τα ξημερώματα έβγαλε στο Αιγαίο τη Δύναμη Δέλτα, την επονομαζόμενη «ατσάλινη γροθιά» των Ενόπλων Δυνάμεων. Το σενάριο της έκτακτης άσκησης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Κώστα Σαρικά στο newpost.gr, ήταν η ανακατάληψη ακατοίκητης νησίδας στο κεντρικό Αιγαίο, με στόχο αφενός να ελεγχθούν τα αντανακλαστικά και αφετέρου να σταλεί μήνυμα ετοιμότητας και ισχύος.

Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, πλωτά και εναέρια μέσα κινήθηκαν με ταχύτητα και ακρίβεια μέσα στους προβλεπόμενους χρόνους. Έως το απόγευμα της Τετάρτης όλες οι δυνάμεις είχαν επιστρέψει στις βάσεις τους.

Στην έκτακτη άσκηση συμμετείχαν φρεγάτες και πυραυλάκατοι, επιθετικά ελικόπτερα Apache, μαχητικά F-16 και ελικόπτερα Chinook με τμήματα της Ζ ΜΑΚ από τη Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων.

Η Δύναμη Δέλτα είναι δύναμη ειδικής σύνθεσης με συγκεκριμένη δομή και μέσα που αποσπώνται από μονάδες επιφανείας του Αρχηγείου Στόλου, μαχητικά του ΑΤΑ, ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού και τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων/Ειδικών Δυνάμεων. Σε αυτήν ανήκουν:

  • Η Ζ ΜΑΚ (Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών) η οποία ιδρύθηκε αμέσως μετά την κρίση των Ιμίων. Βασική αποστολή της είναι η ανακατάληψη βραχονησίδων και μικρών νήσων​.
  • Το ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών) το οποίο αποτελεί την αφρόκρεμα των ειδικών δυνάμεων. Αποστολή του, μεταξύ άλλων, είναι η συλλογή πληροφορίων και η αναγνώριση μέσα σε εχθρικό έδαφος.
  • Η ΜΥΚ (Μονάδα Υποβρυχίων Καταστροφών), οι περιβόητοι ΟΥΚαδες, που είναι άριστα εκπαιδευμένοι στις καταστροφές και στην αναγνώριση ακτών.
  • Η 31 ΜΕΕΔ (Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας-Διάσωσης) που διαθέτει υψηλή εκπαίδευση σε αποστολές διάσωσης, αλλά και κρούσης σε εχθρικό έδαφος.

Επιπλέον η Δύναμη Δέλτα μπορεί να ενισχυθεί αν απαιτηθεί από πεζοναύτες, καταδρομείς και αλεξιπτωτιστές.

Με πληροφορίες από το newpost.gr / Κώστας Σαρικάς.