12 Δεκέμβριος 2019, 08:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2019, 09:33

Στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα επιδιώκει σαφή καταδίκη της Τουρκίας

  • Στη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα επιδιώκει σαφή καταδίκη της Τουρκίας
    (Φωτ.: EU / Mario Salerno)

Εντείνονται από την Αθήνα οι διπλωματικές προσπάθειες για την αναχαίτιση των τουρκικών σχεδίων και διεκδικήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς στόχος της ελληνικής διπλωματίας είναι να υπάρξει διεθνής καταδίκη της συμφωνίας Άγκυρας-Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες.

Έτσι, η Ελλάδα προσέρχεται απόψε στην κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής επιδιώκοντας να εξασφαλίσει μια ρητή καταδικαστική δήλωση εκ μέρους των Ευρωπαίων ηγετών.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης να θέσει εκ νέου το ζήτημα των κυρώσεων, εφόσον η Τουρκία εξακολουθεί να μην σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Άλλωστε, όπως διαφάνηκε και από το πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, η ελληνική πλευρά δύναται να υπολογίζει στην «ισχυρή στήριξη» μιας σειράς κρατών, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Κύπρος.

Τι περιλαμβάνει το προσχέδιο συμπερασμάτων
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, το προσχέδιο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής προβλέπει την απόρριψη της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. «Το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας και της Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα στη Μεσόγειο αντίκειται στα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών και δεν ευθυγραμμίζεται με το δίκαιο της θάλασσας», αναφέρεται.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να επιβεβαιώσει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο, «σχετικά με τις ενέργειες της Τουρκίας».