11 Δεκέμβριος 2019, 23:15 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2019, 23:28

Παυλόπουλος: Εθνικό πρόβλημα το Δημογραφικό στην Ελλάδα

  • Παυλόπουλος: Εθνικό πρόβλημα το Δημογραφικό στην Ελλάδα
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο βήμα του συνεδρίου του Economist (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

«Το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα συνιστά κυριολεκτικά εθνικό πρόβλημα» τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά τον χαιρετισμό του στο επίσημο δείπνο του συνεδρίου «Η Δημογραφική Κρίση στην Ελλάδα», που διοργανώνει το περιοδικό Τhe Economist.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η χώρα μας κατέχει, δυστυχώς, «τα σκήπτρα» σε αυτή την δυσμενή εξέλιξη του Δημογραφικού λόγω υπογεννητικότητας αλλά και άλλων αιτιών. Είναι ενδεικτικό ότι ο Συγχρονικός Δείκτης Γονιμότητας ακολουθεί, μετά το 1981, μια διαρκώς εντεινόμενη φθίνουσα πορεία, ενώ στην ήδη υπάρχουσα υπογεννητικότητα ήρθε να προστεθεί, μέσα στα προηγούμενα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, η μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων Ελλήνων, ιδίως σε χώρες του δυτικού κόσμου, υπογράμμισε ο ΠτΔ.

Ανέφερε ακόμη ότι μεταξύ 2011 και 2015 ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώθηκε από 11,2 σε 10,8 εκατομμύρια. Επίσης, πρόσθεσε ο Π. Παυλόπουλος, οι καταφανώς δυσοίωνες προβλέψεις των δημογραφικών μας εξελίξεων οδηγούν στην εκτίμηση ότι ως το 2050 ο συνολικός πληθυσμός της Ελλάδας θα μειωθεί περαιτέρω, για να φθάσει στα 10 ή ακόμη και στα 8,3 εκατομμύρια.

Ο ΠτΔ επισήμανε ότι οφείλουμε ν’ αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες στήριξης της οικογένειας και να θεσμοθετηθεί και να εφαρμοαστεί, με συνέπεια και συνέχεια, πολιτικές για την επιστροφή στην Ελλάδα όλων εκείνων – ιδίως των νέων – οι οποίοι έφυγαν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Περιγράφοντας το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας, σημείωσε ακόμη ότι πρέπει να επιλυθεί σε συνεργασία με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία έχουν ν’ αντιμετωπίσουν την ίδια δεινή πραγματικότητα.