11 Δεκέμβριος 2019, 20:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2019, 20:47

ΗΠΑ: Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε νομοσχέδιο για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας

  • ΗΠΑ: Επιτροπή της Γερουσίας ενέκρινε νομοσχέδιο για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας
    (Φωτ.: EPA / CJ Gunther)

Μία επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε σήμερα ένα νομοσχέδιο που αφορά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας για την επίθεση στη βόρεια Συρία και την αγορά του ρωσικού αμυντικού συστήματος S-400. Είναι η πιο πρόσφατη κίνηση της Γερουσίας για να πιέσει τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να υιοθετήσει μια πιο σκληρή γραμμή απέναντι στην Άγκυρα.

Ειδικότερα, η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας ενέκρινε (με ψήφους 18 υπέρ και 4 κατά) το νομοσχέδιο περί «προώθησης της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και αποτροπής της επανεμφάνισης του Ισλαμικού Κράτους» να κατατεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος. «Τώρα είναι η στιγμή η Γερουσία να συνασπιστεί και να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας», δήλωσε ο Τζιμ Ρις, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Επιτροπής. «Αυτό δεν είναι κάποιο μικρό πρόβλημα με αυτή τη χώρα. Αυτό είναι μια στροφή αυτής της χώρας, της Τουρκίας, προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχε στο παρελθόν», πρόσθεσε ο Ρις. «Μας κοροϊδεύουν και κοροϊδεύουν και τους νατοϊκούς συμμάχους τους», τόνισε.

Ένας άλλος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, ο Ραντ Πολ, τάχθηκε κατά του νομοσχεδίου. Τόνισε πως η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάσσεται στον νόμο επειδή αποδυναμώνει την εξουσία του προέδρου και ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα όπως η αγορά των πυραυλικών συστημάτων και ο πόλεμος στη Συρία. 

Πολλοί βουλευτές, Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί, είναι εξοργισμένοι για την αγορά της Τουρκίας των ρωσικών S-400, τους οποίους θεωρούν απειλή για τα συστήματα του ΝΑΤΟ. Είναι επίσης οργισμένοι για τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, οι οποίες, μέχρι πριν από λίγο καιρό, πολεμούσαν τους τζιχαντιστές του ISS στο πλευρό των Αμερικανών.

  • Πηγή: Reuters.