11 Δεκέμβριος 2019, 19:37 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2019, 19:37

Προσχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής ΕΕ: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δικαιο

  • Προσχέδιο ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής ΕΕ: Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δικαιο
    (Φωτ.: EPA / Srdjan Suki)

Το σύμφωνο που υπέγραψαν Λιβύη και Τουρκία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών στην Μεσόγειο αποτελεί μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα δηλώσουν την Πέμπτη οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στηρίζοντας την Ελλάδα – η οποία αντιτίθεται στη συμφωνία – σύμφωνα με το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της Συνόδου Κορυφής που περιήλθε στη γνώση του Reuters.

«Το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο συνεννόησης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας στην Μεσόγειο παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών (και) δεν είναι σύμφωνο με το δίκαιο της θάλασσας (του ΟΗΕ)», θα τονίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο ανακοινωθέν που προετοιμάζεται για τη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την Πέμπτη (12/12).

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει κατά τρόπο αναμφισβήτητο την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας», υπογραμμίζεται στο προσχέδιο.

Η Ελλάδα κατέθεσε τις αντιρρήσεις της στα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με το σύμφωνο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας, ενώ απέλασε τον Λίβυο πρέσβη την περασμένη εβδομάδα, ως μια ακόμη αντίδραση στο μνημόνιο που υπέγραψαν οι δύο χώρες.

  • Πηγή: Reuters.