11 Δεκέμβριος 2019, 18:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2019, 18:16

Τι λέει το Βερολίνο για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

  • Τι λέει το Βερολίνο για τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Marijan Murat)

Η κυβέρνηση της Λιβύης είναι αναγνωρισμένος εταίρος για μας και τα Ηνωμένα Έθνη, υποστήριξε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ και απέφυγε να πάρει θέση για το κατά πόσο νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες. «Γνωρίζουμε την συμφωνία από δημόσιες δηλώσεις στον Τύπο (…) Δεν μπορούμε από εδώ να εξετάσουμε μια συμφωνία στην οποία δεν συμμετέχουμε και την οποία δεν γνωρίζουμε», τόνισε η Μ. Άντεμπαρ και παρέπεμψε στη δήλωσή της περί οριοθέτησης θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και με την συμμετοχή των εμπλεκόμενων παράκτιων κρατών. 

«Σχετικά με το εάν η κυβέρνηση στην Τρίπολη νομιμοποιείται να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες, δεν μπορώ να κάνω σεμινάριο για θέματα διεθνούς δικαίου. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η κυβέρνηση στη Λιβύη είναι αναγνωρισμένος εταίρος για μας και τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτό αντικατοπτρίζεται και στις συνομιλίες τις οποίες διεξάγει ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Λιβύη», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με πιθανές συνέπειες από ενδεχόμενη καταγγελία της συμφωνίας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Μ. Άντεμπαρ επανέλαβε ότι είναι σαφής η δήλωση της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, αλλά η ίδια δεν μπορεί να προκαταλάβει το αυριανό τελικό κείμενο Συμπερασμάτων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο γίνεται αύριο και μεθαύριο. Και εάν αρχίσουμε να προκαταλαμβάνουμε Συμπεράσματα τα οποία θα συμφωνηθούν ή δεν θα συμφωνηθούν, τότε δεν χρειάζεται να συνεδριάζει» (σ.σ. το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο).

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες περί αποστολής πολεμικών σκαφών στην περιοχή από την Ιταλία και την Γαλλία, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, κληθείσα να σχολιάσει, επανέλαβε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν έχει στην διάθεσή της το επίσημο κείμενο της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει κανείς να αναμένει να δει ποιες πιθανές συνέπειες μπορεί αυτή να έχει ή το πώς θα την αξιολογήσουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ ή η Ένωση στο σύνολό της».

Επιβεβαίωσε ακόμη ότι χθες πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο η 5η συνάντηση στο πλαίσιο της «Διαδικασίας του Βερολίνου», με στόχο τη δημιουργία συνθηκών οι οποίες θα επιτρέπουν την πολιτική λύση στην εμφύλια διένεξη της Λιβύης.

«Σε αυτή την συνάντηση προχωρήσαμε αρκετά. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να συνεχίσει να εργάζεται εποικοδομητικά προκειμένου να υπάρξουν οι σωστές συνθήκες για την στήριξη του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ», δήλωσε η εκπρόσωπος και συμπλήρωσε ότι «αυτό που χρειαζόμαστε - και φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση - είναι να μην υπάρξει στρατιωτική λύση αυτής της διένεξης, αλλά ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός και ότι χρειαζόμαστε επειγόντως βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή οι ενδιαφερόμενες πλευρές στην Λιβύη να μιλήσουν μεταξύ τους».

Η «Διαδικασία του Βερολίνου» έχει ως σκεπτικό την πεποίθηση ότι στην διένεξη της Λιβύης δεν μπορεί να υπάρξει στρατιωτική λύση, η οποία θα έφερνε βιώσιμη ειρήνη, πρόσθεσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και, αναφερόμενος στην ένταση στο εσωτερικό της χώρας, κατέληξε επισημαίνοντας ότι «κάθε στρατιωτική κλιμάκωση αντιμετωπίζεται με ανησυχία από εμάς και τους άλλους συμμετέχοντες στην Διαδικασία».

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φ. Καραβίτη.