12 Δεκέμβριος 2019, 09:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Δεκέμβριος 2019, 08:30

Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του προέδρου της λιβυκής Βουλής στην Αθήνα

  • Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του προέδρου της λιβυκής Βουλής στην Αθήνα
    Ο πρόεδρος της της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα (φωτ.: EPA / Mike Palazzotto)

Ως επίσημος προσκεκλημένος της Βουλής των Ελλήνων βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα, σε μια προσπάθεια της ελληνικής διπλωματίας να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τη Λιβύη. Άλλωστε, η λιβυκή Βουλή έχει χαρακτηρίσει άκυρο το μνημόνιο που υπεγράφη με την Άγκυρα – στη συνάντηση με τον Κώστα Τασούλα θα παρίσταται και ο Νίκος Δένδιας.

Ο Αγκίλα Σάλεχ Ίσα έχει ήδη στείλει επιστολή στον ΟΗΕ.

«Η Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης, η οποία αποτελεί τη διεθνώς αναγνωρισμένη νομοθετική Αρχή στη χώρα, δεν αναγνωρίζει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης/συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης και της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Ως εκ τούτου, το κράτος της Λιβύης απαλλάσσεται πλήρως από κάθε είδους απορρέουσες υποχρεώσεις», ανέφερε στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού.

Η παρουσία του προέδρου της λιβυκής Βουλής στην Αθήνα έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να συσφίξει τις σχέσεις με την παράταση της ανατολικής Λιβύης, πολιτικός βραχίονας της οποίας είναι η Βουλή που λειτουργεί με βάση τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία του 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο άρθρο 8 της Πολιτικής Συμφωνίας προβλέπεται ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης υπό τον Φαγέζ αλ Σαράζ έχει το δικαίωμα να συνάπτει διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες υπό τον όρο ότι έχει λάβει την σύμφωνη γνώμη του λιβυκού κοινοβουλίου.