11 Δεκέμβριος 2019, 16:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2019, 16:34

Παναγιωτόπουλος: Η Τουρκία δεν κρύβει πλέον τις επεκτατικές προθέσεις της

  • Εγκρίθηκε η συμφωνία Ελλάδας-Ισραήλ για προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών άμυνας
    Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος (φωτ.: αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Να μην υποκύπτουμε ως κοινωνία και ως ΜΜΕ στην προπαγάνδα ότι μειονεκτούμε στο κομμάτι των εξοπλισμών έναντι της Τουρκίας, υπογράμμισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει προπαγάνδα δημιουργίας κλίματος υπεροχής και όχι ηττοπάθειας.

Μιλώντας στην επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, η οποία ψήφισε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των F-16 και των Mirage, ο υπουργός Άμυνας εξήρε την ισχυρή επιχειρησιακή ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, προβάλλοντας το πρόσφατο παράδειγμα με την αιφνιδιαστική κίνηση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, όπου τα ελληνικά μαχητικά, έδειξαν στην τουρκική αεροπορία ότι τα πράγματα σε καμία περίπτωση δεν είναι εύκολα, στο βαθμό που πιθανώς υπολογίζει η Άγκυρα.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος, που εξήρε τη θετική διάθεση της επιτροπής απέναντι στις ρυθμίσεις, είπε ότι τα 530 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού δεν καλύπτουν όλες τις ανάγκες των ΕΔ. Αυτές οι ανάγκες δεν περιορίζονται μόνο στη συντήρηση των υπαρχόντων συστημάτων αλλά ενδεχομένως σε πρόσκτηση καινούργιων σε όλους τους κλάδους, «για να παρακολουθήσουμε τον επίμονο, ενοχλητικό και πολύ διεκδικητικό γείτονα».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία δεν κρύβει πλέον τις επεκτατικές ή διεκδικητικές προθέσεις της σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

 Όσο για την αναβάθμιση των 84 F-16 (4ης γενιάς) στην εκδοχή «Viper» (μεταξύ 4ης και 5ης γενιάς) είπε ότι το πρώτο αεροσκάφος είναι ήδη έτοιμο για αποσυναρμολόγηση και ότι το συνολικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί έως το 2027. Υπογράμμισε επίσης ότι η εμπλοκή της ελληνικής εγχώριας βιομηχανίας στην αναβάθμιση του F-16, τής δίνει τη δυνατότητα να υποστηρίξει και τα επόμενα αεροσκάφη 5ης γενιάς.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.