11 Δεκέμβριος 2019, 13:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2019, 13:25

Συντηρεί την ένταση ο Τσαβούσογλου με νέες δηλώσεις για την υφαλοκρηπίδα

  • Συντηρεί την ένταση ο Τσαβούσογλου με νέες δηλώσεις για την υφαλοκρηπίδα
    (Φωτ.: Twitter / Mevlüt Çavuşoğlu)

Πιστός στην προκλητική στάση και στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε σήμερα ότι ουδείς μπορεί να κάνει οποιαδήποτε ερευνητική δραστηριότητα στη ζώνη της τουρκικής υφαλοκρηπίδας χωρίς την άδεια της Άγκυρας, με βάση τη συμφωνία που έκανε με τη λιβυκή Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. «[Αν συμβεί κάτι τέτοιο], εννοείται ότι θα τους εμποδίσουμε», τόνισε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας παρουσίασε χάρτη που δείχνει τα νέα όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η οποία έχει διευρυνθεί σημαντικά.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να επιβληθούν στην Τουρκία κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τους S-400, υποστήριξε ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα – έτσι, το ζήτημα των βάσεων στο Ιντσιρλίκ και στο Κιουρετσίκ μπορεί να μπει στην ατζέντα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισήμανε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή σε εναλλακτικές επιλογές για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών, και ότι κοιτάζει ακόμα και στη ρωσική αγορά. Όπως είπε, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μπόρις Τζόνσον συζήτησαν και για την επιτάχυνση του κοινού προγράμματος για το TF-X, ώστε να ανταποκριθεί στις αμυντικές ανάγκες της Τουρκίας.