11 Απρίλιος 2014, 14:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:22

Η καύση των νεκρών στα σχέδια του Μπουτάρη

  • Μπουτάρης: Με λένε Γιάννη και είμαι αλκοολικός! Βίντεο

Επιμένει στην αποτέφρωση των νεκρών η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη στον Δήμο Θεσσαλονίκης και επαναφέρει στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα της δημιουργίας Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών.

Το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης στην προσεχή συνεδρίασή του καλείται να εγκρίνει την εκπόνηση μιας σειράς μελετών, ώστε να καταστεί εφικτή η λειτουργία του αποτεφρωτηρίου σε χώρο δίπλα από τα Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου.

Το αποτεφρωτήριο δεν θα εξυπηρετεί μόνο τη Θεσσαλονίκη, αλλά ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ποιότητας Ζωής Κωνσταντίνο Ζέρβα. Προβλέπεται να δημιουργηθεί σε ιδιόκτητη έκταση 500 στρεμμάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης, που σήμερα χρησιμοποιείται ως δημοτικό φυτώριο. Σε αυτόν τον χώρο θα κατασκευαστεί ένα κτίριο περίπου 600 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα λειτουργήσει το αποτεφρωτήριο.

Ο κεντρικός δήμος θα προχωρήσει στην εκπόνηση μιας σειράς υποστηρικτικών μελετών για τη χωροθέτηση με τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο, ώστε να λάβει τις αναγκαίες αδειοδοτήσεις για τη λειτουργία του κέντρου αποτέφρωσης νεκρών.

«Με διαδικασίες εξπρές σε διάστημα ενός έτους θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση όλων των αναγκαίων μελετών, που κατά κύριο λόγο είναι γεωλογικές και περιβαλλοντικές» δηλώνει ο κ. Ζέρβας.

Μόλις συνταχθεί η πολεοδομική μελέτη θα υποβληθεί στον Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη, όπου ανήκουν τα κοιμητήρια, για την τήρηση των διαδικασιών ανάρτησης και δημοσιοποίησης. Στη συνέχεια, όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία, εγκεκριμένες μελέτες και γνωμοδοτήσεις θα υποβληθούν στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος, Υγείας και Εσωτερικών ώστε να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τη χωροθέτηση του Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τη σύνταξη της οριστικής μελέτης.

Πάντως, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου, τονίζοντας ότι αντιβαίνει τους κανόνες της Εκκλησίας.

Πηγή: dimokratianews.gr