11 Δεκέμβριος 2019, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκέμβριος 2019, 09:54

Ημερίδα της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη: Στο επίκεντρο πρόταση για μια διεθνή εκστρατεία ενάντια στη γενοκτονία

  • Ημερίδα της ΠΟΕ στη Θεσσαλονίκη: Στο επίκεντρο πρόταση για μια διεθνή εκστρατεία ενάντια στη γενοκτονία
    Ο Ίσραελ Τσάρνι κατά την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Σιαμίδης)

Ως μια συνέχεια του διεθνούς συνεδρίου της Αθήνας για το έγκλημα γενοκτονιών, την Τρίτη το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη ημερίδα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος με τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης και κεντρικό ομιλητή τον Αμερικανοϊσραηλινό ψυχολόγο και μελετητή των γενοκτονιών Ίσραελ Τσάρνι (Israel Charny), ο οποίος είναι και διευθυντής του Ινστιτούτου Ολοκαυτώματος και Γενοκτονίας της Ιερουσαλήμ.

Βασικός άξονας της ομιλίας του ήταν η πρόταση για μια διεθνή εκστρατεία για το σεβασμό και την προστασία της ζωής, με σύνθημα «Respect, Protect Life» (σεβάσου, προστάτευσε τη ζωή).

«Αν γίνει κάτι τέτοιο, τότε θα σωθούν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισε, και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες είναι αυτοί που θα πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας. «Οι Έλληνες βίωσαν τη γενοκτονία, και εκτιμώ ότι είναι προνόμιο και ευθύνη των ανθρώπων που έχουν βιώσει μια τέτοια κατάσταση να συμβάλουν στην πρόληψη των γενοκτονιών».

Δίνοντας επιπλέον λεπτομέρειες, ο 88χρονος Ίσραελ Τσάρνι εξήγησε ότι το πρότζεκτ θα είναι πολυετές και θα αφορά όλες τις χώρες, με το μήνυμα σε όλες τις γλώσσες. «Όλοι οι άνθρωποι, και ο καθένας από εμάς, ξεχωριστά οφείλουμε να προστατεύουμε όλους τους άλλους ανθρώπους, ακόμα και αυτούς που δεν μας είναι αρεστοί», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο συνέδριο της Αθήνας, στο οποίο ήταν ένας από τους ομιλητές, ο επιμελητής της δίτομης Εγκυκλοπαίδειας της Γενοκτονίας (Encyclopedia of Genocide) το χαρακτήρισε «εξαιρετικό» διότι, όπως είπε, συνδύασε το μυαλό και την καρδιά και εμβάθυνε στο ίδιο το νόημα της γενοκτονίας.

Η Θεσσαλονίκη στη διεθνή μάχη για την πρόληψη των γενοκτονιών
Τη σημασία της συστράτευσης της Θεσσαλονίκης στον διεθνή αγώνα για την πρόληψη των γενοκτονιών υπογράμμισαν και όσοι απηύθυναν χαιρετισμό. O υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Θεόδωρος Καράογλου τόνισε ότι «η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι από τα πιο μελανά σημεία στην ιστορία της ανθρωπότητας, το δικό μας Ολοκαύτωμα πριν από το Ολοκαύτωμα του φίλου εβραϊκού λαού».


Ζέρβας, Καράογλου, Βαρυθυμιάδης (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Γιώργος Σιαμίδης)

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στη σημασία του να είναι η πόλη συμμέτοχος στον διεθνή αγώνα, και ευχήθηκε ο Ίσραελ Τσάρνι να δώσει το παρών σε λίγα χρόνια στα εγκαίνια του Μουσείου Ολοκαυτώματος.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος Γιώργος Βαρυθυμιάδης, («το σύνθημα που πρέπει να δονεί σήμερα την ατμόσφαιρα είναι “όχι άλλες γενοκτονίες”, είπε χαρακτηριστικά»), εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής, της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης κ.ά.

Τη συζήτηση με τον Ίσραελ Τσάρνι συντόνισε ο Νίκος Μιχαηλίδης, επίκουρος καθηγητής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου του Μιζούρι των ΗΠΑ.

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εκδηλωσεις