10 Δεκέμβριος 2019, 18:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2019, 18:11

Ανακοινώθηκαν οι δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ

  • Ανακοινώθηκαν οι δύο κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ
    Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρολντ Νάντλερ (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Για κατάχρηση εξουσίας και για παρεμπόδιση της καλής λειτουργίας του Κογκρέσου κατηγορείται ο Ντόναλντ Τραμπ από τους Δημοκρατικούς, οι οποίοι ανακοίνωσαν επισήμως τους λόγους για τους οποίους ζητούν την παραπομπή του Αμερικανού προέδρου. Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, αναμένεται να αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα, δημιουργώντας το πλαίσιο για μια δίκη, ενδεχομένως τον Ιανουάριο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα γίνει έτσι ο τρίτος πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται από το αμερικανικό Κογκρέσο με αίτημα την καθαίρεσή του.

Ωστόσο, κατά πάσα πιθανότητα, δεν πρόκειται να καθαιρεθεί, μιας και η Γερουσία που θα τον δικάσει ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς που έχουν σε μεγάλο βαθμό συνασπιστεί γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ. Από την άλλη, η παραπομπή μπορεί να επιδράσει στην προεκλογική εκστρατεία, καθώς οι Δημοκρατικοί επιδιώκουν να ανακτήσουν τον έλεγχο του Λευκού Οίκου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρολντ Νάντλερ δήλωσε σε δημοσιογράφους πως ο Ντόναλντ Τραμπ έθεσε σε κίνδυνο το Σύνταγμα των ΗΠΑ, υπονόμευσε την ακεραιότητα των εκλογών του 2020 και έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια. «Ουδείς, ούτε καν ο πρόεδρος, είναι υπεράνω του νόμου», τόνισε.

«[Είναι] γελοίο, γνωρίζει ότι δεν είναι αλήθεια», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ αναφερόμενος στον Τζέρι Νάντλερ και καταγγέλλοντας εκ νέου ένα «κυνήγι μαγισσών».

  • Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.