10 Δεκέμβριος 2019, 15:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2019, 15:43

Η Φινλανδία έχει τη νεότερη πρωθυπουργό στον κόσμο

  • Η Φινλανδία έχει τη νεότερη πρωθυπουργό στον κόσμο
    Η νέα πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν (φωτ.: EPA / KIMMO BRANDT)

«Πράσινο φως» για να προχωρήσει και επίσημα ο διορισμός της νέας πρωθυπουργού της Φινλανδίας, της 34χρονης Σάνα Μάριν, έδωσε σήμερα το Κοινοβούλιο της βορειοευρωπαϊκής χώρας. Από τα 200 μέλη του φινλανδικού Κοινοβουλίου, τα 99 ψήφισαν υπέρ και τα 70 κατά του διορισμού της, ενώ 31 βουλευτές απουσίαζαν.

Η Σάνα Μάριν που προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, θα είναι η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός και η νεότερη στην ιστορία της χώρας της.

Γεννήθηκε στο Ελσίνκι, μεγάλωσε στο Έσποο και στην Πίρκαλα προτού εγκατασταθεί στο Τάμπερε. Αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο του Τάμπερε με μεταπτυχιακό στη Δημόσια Διοίκηση. Είναι μητέρα ενός παιδιού, το οποίο έχει αποκτήσει με τον επί μακρόν σύντροφό της Μάρκους Ράικονεν, ενώ η ίδια είναι παιδί δύο γυναικών, έχει δηλαδή δύο μητέρες. Σύμφωνα με το φινλανδικό δίκτυο YLE, η Σάνα Μάριν είναι το πρώτο μέλος της οικογένειάς της που φοίτησε στο πανεπιστήμιο. Μιλάει αγγλικά και σουηδικά και είναι βουλευτής από το 2015 και υπουργός Μεταφορών από τις 6 Ιουνίου 2019. Το 2012 εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο του Τάμπερε και το 2017 επανεξελέγη, ενώ το 2014 εξελέγη δεύτερη αναπληρώτρια ηγέτης του κόμματός της. 

Η Μάριν αναμένεται να διορίσει υπουργό Οικονομικών μια γυναίκα δύο χρόνια νεότερή της, την επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου 32χρονη Κάτρι Κουλμούνι. Παράλληλα, η 34χρονη ηγέτης των Πρασίνων Μαρία Οχισάλο θα διατηρήσει το υπουργείο Εσωτερικών, η 32χρονη επικεφαλής της Αριστερής Συμμαχίας Λι Άντερσον θα είναι η νέα υπουργός Παιδείας και η 55χρονη αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος Σουηδίας 'Ανα-Μάγια Χένρικσον θα είναι υπουργός Δικαιοσύνης.

Η 34χρονη πολιτικός αναλαμβάνει την πρωθυπουργία σε μια μάλλον δύσκολη συγκυρία, καθώς η Φινλανδία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ κατά το τρέχον εξάμηνο και μέχρι το τέλος του χρόνου και έχει ηγετικό ρόλο στις προσπάθειες της ΕΕ να καταλήξει σε έναν νέο προϋπολογισμό για το μπλοκ.