10 Δεκέμβριος 2019, 14:05 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2019, 14:09

Τι είναι το «G-Cloud» και πώς θα αλλάξει τον δημόσιο τομέα

  • Τι είναι το «G-Cloud» και πώς θα αλλάξει τον δημόσιο τομέα
    (Φωτ.: pixabay.com)

Μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να μεταφερθούν στο Κυβερνητικό Υπολογιστικό Νέφος G-Cloud της Κοινωνίας της Πληροφορίας οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας, σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πληροφοριακής υποδομής του δημόσιου τομέα. Με τον τρόπο αυτόν, οι Περιφέρειες και άλλοι δημόσιοι φορείς θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την πληροφοριακή υποδομή του Δημοσίου, που έχει έδρα στην Αθήνα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Παράλληλα, θα μειωθεί το κόστος που κατέβαλλαν έως τώρα για την αγορά, διατήρηση, συντήρηση και υποστήριξη των ηλεκτρονικών τους συστημάτων και των κέντρων δεδομένων.

«Σχεδόν όλες οι Περιφέρειες της χώρας είτε προγραμματίζουν είτε πιλοτικά έχουν "ανεβάσει" ήδη κάποιες υπηρεσίες τους στο G-Cloud της Κοινωνίας της Πληροφορίας. Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού και μείωσης του κόστους λειτουργίας των Πληροφοριακών Συστημάτων, και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα μεταφέρει ένα σημαντικό μέρος της αντίστοιχης υποδομής της στο Κυβερνητικό Νέφος (G-Cloud). Η σχετική διαδικασία δεν είναι μακροπρόθεσμη. Σε τρεις με τέσσερις μήνες, το πολύ, όλες οι Περιφέρειες θα έχουν μεταφερθεί στο "G-Cloud" της Κοινωνίας της Πληροφορίας» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Απόστολος Πλεξίδας, προϊστάμενος Τμήματος στη διεύθυνση Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σημειώνεται ότι η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ οργάνωσε και υλοποίησε, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Διοικητικής Υποστήριξης, το έργο του Κυβερνητικού Υπολογιστικού Νέφους για να προσφέρει ψηφιακές υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, με απώτερο σκοπό τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

«Για παράδειγμα, οι ίδιες υπηρεσίες που προσφέρονται τώρα από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι διαθέσιμες μέσω του Υπολογιστικού Νέφους G-Cloud της Κοινωνίας της Πληροφορίας, που έχει έδρα στην Αθήνα, στις εγκαταστάσεις της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής. Και μπορεί η αλλαγή αυτή να μην είναι άμεσα ορατή στους πολίτες, ωστόσο κάθε Περιφέρεια θα εξοικονομεί πόρους που ως τώρα δαπανούσε για την προμήθεια ενός διακομιστή (server), τη συντήρησή του, το ρεύμα για τη λειτουργία του και για το προσωπικό που αναλάμβανε τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας (back up) για τα δεδομένα» σχολιάζει ο Απ. Πλεξίδας.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και καινοτόμο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα βήμα της δημόσιας διοίκησης καθώς, όπως εξηγεί ο Απόστολος Πλεξίδας, κοινόχρηστες υποδομές του κράτους στήνονται, συντηρούνται μια φορά και αναλαμβάνουν να φιλοξενήσουν τις επιμέρους υποδομές του κυβερνητικού μηχανισμού. Με τον τρόπο αυτόν, υπηρεσίες όπως το taxis, η Διαύγεια και άλλες θα έχουν έδρα στον ίδιο server. Παρουσιάζοντας ενδεικτικά κάποια από τα φιλοξενούμενα πληροφορικά συστήματα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» (υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας), το Οργανωμένο Πληροφορικό Σύστημα Υποστήριξης ΕΑΠ Μισθοδοσίας του Δημοσίου (υπ. Οικονομικών), το Οργανωμένο Πληροφορικό Σύστημα «Πόθεν Έσχες», το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων (ΚΕΦ), το Σύστημα Μητρώου Δημοσίων Υπαλλήλων (υπ. Εσωτερικών), το Σύστημα Αντιγράφων Ποινικού Μητρώου (υπ. Δικαιοσύνης), το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την E-poleodomia (υπ. Εσωτερικών), το ΚΑΣ (υπ. Πολιτισμού & Αθλητισμού), το σύστημα του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών καθώς και τα πληροφορικά συστήματα τριάντα δήμων.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Π. Γιούλτση.