10 Δεκέμβριος 2019, 16:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2019, 16:11

Θάσος: Νέα διεθνής διάκριση για τη νηπιαγωγό που συνδύασε το παιχνίδι με το βιβλίο σκορπώντας χαρά στα παιδιά

  • Θάσος: Νέα διεθνής διάκριση για τη νηπιαγωγό που συνδύασε το παιχνίδι με το βιβλίο σκορπώντας χαρά στα παιδιά
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τον τίτλο της δασκάλας της χρονιάς από τον διεθνή οργανισμό AKS κατέκτησε η Βίκυ Ξανθοπούλου, δασκάλα στο διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, η οποία λίγο καιρό πριν είχε τιμηθεί και με το «The Freedom Through Literacy Award» (Βραβείο ελευθερίας μέσω του γραμματισμού) από τον οργανισμό «Judith's Reading Room», με έδρα την Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, που προωθεί τη φιλαναγνωσία.

Αυτήν τη φορά η δραστήρια Ελληνίδα νηπιαγωγός, η οποία συνδύασε το παιχνίδι με το βιβλίο κι έκανε την εκπαιδευτική διαδικασία... απόλαυση για τους λιλιπούτειους μαθητές της μέσω της δράσης «Παίζουμε βιβλίο;», κατέκτησε το βραβείο διδασκαλίας «Excellence in Teaching – Teacher of the Year» (Αριστεία στη διδασκαλία – Εκπαιδευτικός της χρονιάς). Η βράβευση γίνεται από τον οργανισμό AKS που βραβεύει εκπαιδευτικούς από κάθε γωνιά του πλανήτη, οι οποίοι έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερες ικανότητες στη διδασκαλία διαφορετικών αντικειμένων κι έχουν συμβάλει, με τη διδασκαλία τους, στην πρόοδο της μαθητικής κοινότητας στην οποία απευθύνονται.

Ήδη, η Βίκυ Ξανθοπούλου ετοιμάζει βαλίτσες για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προκειμένου να παραλάβει το βραβείο της, σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Δεκεμβρίου στο Ντουμπάι, και δηλώνει ενθουσιασμένη για τη νέα επιβράβευση της καινοτόμου μεθόδου διδασκαλίας που ακολουθεί.

Η νηπιαγωγός έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια την πρωτότυπη αυτή δράση –ένα ηλεκτρονικό περιοδικό που συνδυάζει βιωματικά το παιχνίδι με το βιβλίο– αναπτύσσοντας την κοινή αξία της πολυπολιτισμικότητας, αλλά και της αρμονικής συνύπαρξης μεταξύ των μαθητών της.

Όπως έλεγε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγο πριν από την πρώτη της μεγάλη διεθνή διάκριση, το «The Freedom Through Literacy Award», ο τίτλος της δράσης της κρύβει δυο λέξεις που η ίδια αγαπάει πολύ, το «παίζουμε» και το «βιβλίο», καθώς η ίδια πιστεύει βαθιά πως η διαδικασία της μάθησης στο σχολείο περνά μέσα από το παιχνίδι!


Από την τελετή βράβευσης με το «The Freedom Through Literacy Award»

Το «Παίζουμε βιβλίο;» είναι ουσιαστικά ένα πρότζεκτ αναγνωστικών εμψυχώσεων, που σχετίζεται με την κοινωνική διάσταση της εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της οποίας η δασκάλα του διθέσιου νηπιαγωγείου στην Ποταμιά της Θάσου προσπαθεί να συνδέσει τις ανάγκες των μαθητών της με τη μαθησιακή διαδικασία και να τις συνδυάσει με ένα βιβλίο που ανταποκρίνεται σ' αυτές – είτε οι ανάγκες είναι μαθησιακές είτε κοινωνικές είτε συναισθηματικές.

«Δημιουργούμε κάθε φορά ένα νέο πρότζεκτ που βασίζεται στις ιδέες των παιδιών, κι αυτές τις ιδέες προσπαθώ να τις κάνω παιδαγωγική πράξη. Στο τέλος της χρονιάς συγκεντρώνουμε όλα τα πρότζεκτ και δημιουργούμε αυτό το ηλεκτρονικό περιοδικό που ονομάζεται "Παίζουμε Βιβλίο;"», εξηγούσε λίγο καιρό πριν η δραστήρια νηπιαγωγός, η οποία μένει στη Θάσο όχι από καταγωγή αλλά από επιλογή, όπως χαρακτηριστικά λέει!

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σ. Παπ.