10 Δεκέμβριος 2019, 01:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Δεκέμβριος 2019, 01:49

Ερντογάν και Τσαβούσογλου απειλούν ευθέως Ελλάδα και Κύπρο

  • Ερντογάν και Τσαβούσογλου απειλούν ευθέως Ελλάδα και Κύπρο
    Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (φωτ.: EPA / ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN)

Κλιμακώνει την επιθετική πολιτική της η Τουρκία, μετά την υπογραφή μνημονίων με την κυβέρνηση του Φαγιέζ αλ Σαράτζ στη Λιβύη, και παρά το ότι η διεθνής κοινότητα την κατακεραυνώνει. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «διεθνές σκάνδαλο» την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα και απείλησε πως η χώρα μας «θα πληρώσει το τίμημα για αυτές τις ενέργειές της διεθνώς». Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να υπογράψει παρόμοιες συμφωνίες με όλες τις παράκτιες χώρες στην ανατολική Μεσόγειο και πως οποιαδήποτε συμφωνία δεν περιλαμβάνει την Τουρκία, είναι άκυρη.

«Με βάση τη συμφωνία με τη Λιβύη, οι Ελληνοκύπριοι, η Αίγυπτος, Ελλάδα και Ισραήλ δεν μπορούν να σχηματίσουν γραμμή μεταφοράς φυσικού αερίου, χωρίς τη συναίνεση της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Οι Ελληνοκύπριοι από την πλευρά τους, δηλώνει ο Τσαβούσογλου, συνεχίζουν μονομερώς τις γεωτρήσεις και η Ελλάδα συνεχίζει επαφές με Αίγυπτο, Ισραήλ και τον Λίβανο, προσπαθώντας να κρατήσει απ έξω την Τουρκία.

«Εμείς πρωτίστως χαλάσαμε ένα μεγάλο παιχνίδι στέλνοντας τα πλωτά μας γεωτρύπανα εκτός υφαλοκρηπίδας μας στις περιοχές που έδωσε άδειες η ‘ΤΔΒΚ’ στην ΤΠΑΟ (Ανώνυμος Συνεταιρισμός Τουρκικών Πετρελαίων). Δεν περίμεναν τέτοια κίνηση από την Τουρκία. Τώρα άλλαξαν οι ισορροπίες. Επικρατεί πανικός. Προσπαθούν να εκδοθούν αποφάσεις από την ΕΕ. Από την άλλη βλέπουμε ότι μαζί με την Ελλάδα, κάποιες χώρες της περιοχής, με τη συμφωνία που υπογράψαμε με την Λιβύη αντιδρούν υστερικά. Βλέπουμε ότι κάνουν βήματα που δεν χωράνε στην διπλωματική ευγένεια και ωριμότητα. Π.χ. η απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα. Πράγματι πρόκειται για απαράδεκτη κατάσταση», εξήγησε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε παρόμοια συμφωνία και με την Ελλάδα, είπε, συνεχίζοντας και τόνισε ότι «η υπογραφή τέτοιων συμφωνιών για την μοιρασιά του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου θα είναι ωφέλιμη για όλους».