9 Δεκέμβριος 2019, 20:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2019, 19:52

Φουάτ Οκτάι: Δεν θα κάνουμε την παραμικρή υποχώρηση σε Κύπρο, Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

  • Απειλές Οκτάι για χρήση στρατιωτικής δύναμης εάν δεν υποχωρήσουν οι συριακές δυνάμεις
    Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι (φωτ.: EPA / Andreas Manoli)

Η Τουρκία δεν θα κάνει την παραμικρή υποχώρηση ούτε στην Κύπρο, ούτε στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε και στο Αιγαίο, δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν την «ενεργητική στρατηγική» τους. Κατά την κατάθεση του προϋπολογισμού στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Τούρκος αντιπρόεδρος δήλωσε ότι τα τουρκικά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ» θα συνεχίσουν να διεξάγουν δραστηριότητες γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Τα πλοία μας μέσα στο 2020 θα διεξάγουν άλλες πέντε γεωτρήσεις, θα συνεχίσουμε μια ενεργητική στρατηγική», ανέφερε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Ο Φουάτ Οκτάι αναφερόμενος πρώτα στο συριακό και την τρομοκρατία, είπε ότι «το άλλο παράδειγμα της αποφασιστικής εξωτερικής μας πολιτικής είναι η μη υποχώρησή μας στο θέμα του διαμοιρασμού των υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου. Αυτή την αποφασιστικότητά μας την δείχνουμε όχι μόνο στο διπλωματικό πεδίο αλλά και στο πεδίο των ερευνών».  

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ακόμη ότι «με τη συμφωνία με την Λιβύη έχουμε ενώσει τις ακτές των δύο χωρών με μια γέφυρα φιλία. Η συμφωνία αυτή που επικυρώθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και υπογράφηκε από τον Πρόεδρό μας από χθες εγκρίθηκε από το προεδρικό συμβούλιο της Κυβέρνησης Ενότητας της Λιβύης».