9 Δεκέμβριος 2019, 23:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2019, 22:52

Φως στη ζωή και το έργο του Τραπεζούντιου φιλοσόφου Γεώργιου Κωνσταντινίδη (Σκληρού)

  • Φως στη ζωή και το έργο του Τραπεζούντιου φιλοσόφου Γεώργιου Κωνσταντινίδη (Σκληρού)
    (Φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών συνεχίζοντας την προσπάθεια ανάδειξης προσωπικοτήτων και διανοητών ποντιακής καταγωγής, διοργάνωσε την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου ημερίδα-αφιέρωμα στον Γεώργιο Κωνσταντινίδη (Σκληρό), Τραπεζούντιο κοινωνικό και πολιτικό φιλόσοφο που υπήρξε θρύλος στο χώρο των διανοουμένων στα τέλη του 19ου - αρχές 20ού αιώνα.

Μελετητές του έργου του παρουσίασαν διεξοδικά την πορεία του Πόντιου διανοητή, τις απόψεις και το έργο του.

Μετά το χαιρετισμό του προέδρου της ΕΠΜ Χρήστου Γαλανίδη, η γενική γραμματέας Γεωργία Χαριτίδου (δρ Φιλολογίας) προϊδέασε τους συμμετέχοντες για τη σύντομη ζωή του Γ. Σκληρού, τις βασικές αρχές και τα χαρακτηριστικά της μεθόδου ανάλυσής του, για να ακολουθήσουν οι εισηγήσεις.


(Φωτ.: Επιτροπή Ποντιακών Μελετών)

Ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ Μιχάλης Μερακλής μίλησε για «Ένα νέο βιβλίο για τον Γεώργιο Σκληρό», ενώ ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Παναγιώτης Νούτσος αναφέρθηκε στο θέμα «Τι μπορούμε να συζητήσουμε ξανά για τον Γ. Σκληρό των διαδοχικών φάσεων της συγγραφικής του δημιουργίας». Ο Βλάσης Αγτζίδης, δρ Νεότερης Ιστορίας ΑΠΘ μίλησε στο ακροατήριο για «Το Νεοτουρκικό Κίνημα του 1908 και η ανάλυση της φυσιογνωμίας του από τον Γεώργιο Σκληρό με τη χρήση αναλυτικών εργαλείων», ενώ συμμετείχαν επίσης η ομότιμη καθηγήτρια Φιλολογίας του ΑΠΘ Αλεξάνδρα Δεληγιώργη και ο δρ Ιστορίας του ΕΚΠΑ Λουκάς Αξελός.