9 Δεκέμβριος 2019, 11:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Δεκέμβριος 2019, 11:02

Η κακοκαιρία «Διδώ» έρχεται από δυτικά και νότια

  • Επιδείνωση καιρού από το απόγευμα με βροχές και καταιγίδες
    (Φωτ.: αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Βασίλης Ψωμάς)

Σύμφωνα με τα πρωινά προγνωστικά δεδομένα της Δευτέρας (9/12), το κύμα κακοκαιρίας «Διδώ» αναμένεται να αρχίσει να επηρεάζει από τις βραδινές ώρες τα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας, όπως επισημαίνουν οι Στρ. Βουγιούκας και Κ. Λαγουβάρδος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.

Κατά το διήμερο Τρίτη (10/12) και Τετάρτη (11/12) τα φαινόμενα, που θα συνοδεύουν το βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα προξενήσει την κακοκαιρία «Διδώ», θα είναι οι κατά τόπους ισχυρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες, οι πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και οι τοπικά θυελλώδεις άνεμοι. Την Πέμπτη (12/12) τα φαινόμενα θα περιοριστούν σημαντικά και ο καιρός σε αρκετές περιοχές θα βελτιωθεί πρόσκαιρα. 

Στο βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζονται προγνωστικοί χάρτες οι οποίοι δείχνουν την κίνηση του βαρομετρικού χαμηλού από τις βραδινές ώρες της Δευτέρας έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης σύμφωνα με το παγκόσμιο προγνωστικό μοντέλο GFS, καθώς και προγνωστικοί χάρτες βροχών/καταιγίδων, για το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το περιοχικό προγνωστικό μοντέλο BOLAM.

Επισημαίνεται ότι στο σύνολο της κακοκαιρίας, σε αρκετές περιοχές θα πέσουν σημαντικές ποσότητες βροχής ικανές να δημιουργήσουν προβλήματα. Στην ελληνική μυθολογία η Διδώ ήταν πριγκίπισσα της Τύρου, η οποία ίδρυσε την Καρχηδόνα.