8 Δεκέμβριος 2019, 20:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2019, 21:31

Anadolu: Η Λιβύη έθεσε σε ισχύ τη συμφωνία με την Τουρκία

  • Τα εμπόδια για να γίνουν πράξεις οι απειλές Ερντογάν
    Χειραψία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης Φαγέζ αλ Σαράζ (φωτ.: Twitter / The Libya Times)

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μία ημέρα μετά την αποστολή από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστολής στον ΟΗΕ σχετικά με τη συμφωνία που έκλεισε με την Τρίπολη, το Anadolu μεταδίδει ότι η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης έθεσε σε ισχύ τα δύο μνημόνια.

Σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές, που επικαλούνται πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης της Λιβύης, τα κείμενα των συμφωνιών πρόκειται να δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα στις αρχές του 2020.

Ο χάρτης και οι ακριβείς συντεταγμένες που συνοδεύουν το ένα από τα δύο μνημόνια (το δεύτερο αφορά τη στρατιωτική συνεργασία) αποτελούν, κατά την Άγκυρα, τη νομιμοποίηση των διεκδικήσεων της «Γαλάζιας Πατρίδας» εις δυσμάς. Ουσιαστικά, εξαφανίζεται το Καστελόριζο, ενώ αφαιρούνται επήρεια και υφαλοκρηπίδα από τη Ρόδο, την Κάσο, την Κάρπαθο και την Κρήτη. Τα δύο σημεία στα οποία συναντώνται τα υποτιθέμενα όρια των ΑΟΖ ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη βρίσκονται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια και ανατολικά της Κρήτης.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Φιλελεύθερος της Κύπρου αναφέρει ότι η Τουρκία σκοπεύει να εφαρμόσει άμεσα τη συμφωνία, στέλνοντας αρχικά ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη και ενδεχομένως αργότερα και γεωτρύπανο. Το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα των τουρκικών κινήσεων με τη Λιβύη, αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα συνεδριάσει τη Δευτέρα με τη συμμετοχή και του Νίκου Δένδια.

Να σημειωθεί ότι την Πέμπτη, κατόπιν πρόσκλησης του Κώστα Τασούλα, αναμένεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ, ο οποίος έστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτήν επισημαίνεται ότι η Λιβύη δεν έχει «θαλάσσια σύνορα» με την Τουρκία και πως η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται στο μέσο των συνόρων που προσπαθεί να καθορίσει η συμφωνία.