8 Δεκέμβριος 2019, 19:01 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2019, 19:09

Πληροφορίες για τουρκικό ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη

  • Γεραπετρίτης: Δεν προκαλεί ανησυχία ο πλους του «Ορούτς Ρέις»
    Ερευνητικό σκάφος της Τουρκίας (φωτ. αρχείου: EPA / Tolga Bozoglu)

Μια αποκάλυψη που, εάν επαληθευθεί, εξηγεί τη βιασύνη της Άγκυρας για τη συμφωνία με τη Λιβύη (χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε σχετική επιστολή στον ΟΗΕ), κάνει σήμερα η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου, η οποία τονίζει ότι είναι η πρώτη προσπάθεια επιβολής νέων τετελεσμένων και ταυτόχρονα ανίχνευσης των αντοχών και των αντιδράσεων της Αθήνας. Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, η Άγκυρα ετοιμάζεται να στείλει στην Κρήτη ερευνητικό σκάφος και αργότερα, μετά το τέλος των σεισμικών ερευνών, γεωτρύπανο. Η δεύτερη φάση δεν αναμένεται να γίνει αμέσως.

Παράλληλα, θα συνεχίσει τις παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, στην οποία βρίσκονται δύο γεωτρύπανα και δύο ερευνητικά σκάφη.

«Η Άγκυρα, πέρα από τον πολιτικό χαρακτήρα που έχουν οι κινήσεις της αυτές, προφανώς και επενδύει στην ανακάλυψη φυσικού αερίου. Εάν επιτευχθεί αυτός ο στόχος, να εντοπίσει δηλαδή φυσικό αέριο στα σημεία όπου διενεργεί γεωτρήσεις, τότε θα υπάρχουν ανατροπές και θα αντιμετωπίζει τις όποιες πολιτικές συζητήσεις από άλλη οπτική γωνία», αναφέρει η εφημερίδα, η οποία τονίζει ότι έχει ασφαλείς πληροφορίες.

Όπως εξηγούν διπλωματικοί κύκλοι από την Αθήνα, κρίσιμη παράμετρος είναι ότι για την Κρήτη έχει δοθεί άδεια στην ExxonMobil. «Οι Τούρκοι παρενοχλούν τεμάχια όπου δραστηριοποιούνται άλλες εταιρείες, όχι όμως της αμερικανικής ExxonMobil», λένε οι πηγές του Φιλελεύθερου.

Ακόμα, στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι ο τουρκικός σχεδιασμός που υλοποιείται σταδιακά και συνδέεται με το όραμα για τη «Μεγάλη Τουρκία» που έχει ως χρονικό ορίζοντα το 2023, όταν δηλαδή θα συμπληρωθούν 100 χρόνια τουρκικού κράτους, δεν αποκλείει και τη στρατιωτικοποίηση της έντασης.

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κατοχική Τουρκία έχει στρατιωτικές βάσεις στο Σουδάν και το Κατάρ. Στην Αιθιοπία έχουν στείλει αξιωματικούς και εκπαιδεύουν τον τοπικό στρατό. Στην Κύπρο έχει κατοχικό στρατό, ενώ έχει στρατιωτική παρουσία στη Συρία. Στους σχεδιασμούς είναι να εγκαταστήσουν στρατιωτική βάση στη Λιβύη. Είναι σαφές πως βόρεια δεν μπορεί να επεκταθεί λόγω Ρωσίας, δυτικά είναι η Ευρώπη, δραστηριοποιείται όμως στα Βαλκάνια αυξάνοντας την επιρροή της», καταλήγει το δημοσίευμα.