8 Δεκέμβριος 2019, 17:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2019, 18:26

Η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ

  • ΕΕ: Έρχεται και δεύτερο πακέτο μέτρων για τον κορονοϊό
    (Φωτ.: EU)

Ψηλά στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η συμφωνία στην οποία κατέληξαν Άγκυρα-Τρίπολη για τις θαλάσσιες ζώνες και τις υφαλοκρηπίδες, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στη Λιβύη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ, θα συζητηθούν και ζητήματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, όπως η κατάσταση στο Ιράν και τη Βολιβία, καθώς και οι ευρωαφρικανικές σχέσεις.

Ακόμα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναμένεται να υιοθετήσει συμπεράσματα για την Αρκτική, το Σουδάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ και το ρόλο των πολιτικών της αποστολών στη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια.

Στο περιθώριο των εργασιών, ο Νίκος Δένδιας θα παραθέσει άτυπο πρωινό εργασίας στους ομολόγους του, με προσκεκλημένους και τον Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Τζεντ Τσαμάζ ο οποίος ασκεί χρέη υπουργού Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας. Επί τάπητος η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα καίρια πρωτοβουλία, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, καθώς θα δώσει την ευκαιρία για μια γόνιμη, με άτυπο χαρακτήρα, ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των εταίρων για το πώς θα πρέπει να προχωρήσει η συζήτηση σχετικά με τη διεύρυνση, στον απόηχο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου, αλλά και των γαλλικών προτάσεων αναφορικά με τη μεθοδολογία της διεύρυνσης.