8 Δεκέμβριος 2019, 17:24 - Τελευταία Ενημέρωση: 7 Δεκέμβριος 2020, 14:52

Διεθνές συνέδριο για τη γενοκτονία: Στήριξη της ΠΟΕ στον Μητσοτάκη για την επίθεση από την Τουρκία

  • Διεθνές συνέδριο για τη γενοκτονία: Στήριξη της ΠΟΕ στον Μητσοτάκη για την επίθεση από την Τουρκία
    Ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης βάζει το «G» στο πέτο του πρωθυπουργού (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Βλάχος)

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που η τουρκική διπλωματία επιτίθεται στην ελληνική ηγεσία για τις δηλώσεις της σχετικά με τη Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών στις αρχές του 20ού αιώνα (τον Νοέμβριο τα… έβαλε με τον Προκόπη Παυλόπουλο για τα όσα είπε από το Ερεβάν), εντούτοις, εν μέσω και των κλιμακούμενων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, η επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τα όσα ανέφερε κηρύσσοντας την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου της Αθήνας για το έγκλημα της γενοκτονίας ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά.

Κλείνοντας το απόγευμα της Κυριακής τις εργασίες του συνεδρίου, ο πρόεδρος της ΠΟΕ Γιώργος Βαρυθυμιάδης τόνισε ότι οι Τούρκοι το χαρακτήρισαν «συνέδριο προπαγάνδας», αλλά πήραν την πρέπουσα απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, που σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για διαρκή προσπάθεια της Τουρκίας να διαστρεβλώνει ιστορικά γεγονότα.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε νέα βάση στο θέμα της διεκδίκησης [σ.σ. της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων]. Τον τιμούμε σαν πρωθυπουργό, όχι σαν κομματικό αρχηγό, είναι είναι τιμή για εμάς, για τους προγόνους μας, για τον ίδιο», σημείωσε ο Γιώργος Βαρυθυμιάδης κερδίζοντας το χειροκρότημα.

Όπως εξήγησε, τις δύο μέρες του συνεδρίου οι ομιλητές έδωσαν προτάσεις, ιδέες και λύσεις, ενώ οι εποικοδομητικές συζητήσεις βοήθησαν να δοθούν περαιτέρω απαντήσεις που κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων.

«Ως ΠΟΕ καλούμε την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας εναντίον των χριστιανικών πληθυσμών, Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Καλούμε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο. Δεν κηρύττουμε το μίσος, διεκδικούμε νομικά την αναγνώριση, και θα επιμείνουμε», κατέληξε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ06
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2019
18:00
Στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.