8 Δεκέμβριος 2019, 22:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2019, 21:38

Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη

  • Φραγκογιάννης: Η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη
    Ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Βλάχος)

Την πολιτική της κυβέρνησης για την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την προοπτική να γίνει η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης στη διάσκεψη Rome Med Dialogues 2019, που άνοιξε τις εργασίες της στην ιταλική πρωτεύουσα, υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη σεβασμού, από όλους, του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας.

Η διάσκεψη, μία σημαντική πρωτοβουλία του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών που προωθείται από το 2015, στοχεύει στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών της «διευρυμένης» Μεσογείου, μέσω της αξιοποίησης των μεγάλων ευκαιριών που προσφέρει μία θετική ατζέντα μέσω της ανάπτυξης. Η φετινή 5η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή προέδρων, πρωθυπουργών και υπουργών, καθώς και επιχειρηματιών, ακαδημαϊκών, εμπειρογνωμόνων από περισσότερες από 50 χώρες. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι κύριες περιφερειακές κρίσεις, με επίκεντρο τη Λιβύη και τη Συρία, ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός μεταξύ των διαφόρων περιφερειακών παραγόντων, η τρομοκρατία και ο ISIS, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και οι γεωπολιτικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα νέα ενεργειακά σενάρια, τον ρόλο των επενδύσεων και της τεχνολογικής καινοτομίας στην περιοχή. Στα θέματα της ενέργειας εστίασε στην παρέμβασή του και ο υφυπουργός Εξωτερικών ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στη διάσκεψη. Ο Κ. Φραγκογιάννης τόνισε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή και ανέλυσε την αλλαγή που δημιούργησε η εκλογή της νέας κυβέρνησης καθώς και το φιλοεπενδυτικό πρόγραμμα της.

Απαντώντας σε ερώτηση του αρχισυντάκτη του CNBC, δήλωσε αισιόδοξος για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Όλες οι χώρες στην περιοχή», είπε, «μοιραζόμαστε τις ευθύνες μας για την προσφορά ενεργειακής επάρκειας απέναντι στους λαούς μας αλλά και στο πλανήτη για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών και πράσινης ενέργειας. Μοιραζόμαστε ακόμα την ευθύνη για να προσφέρουμε ενεργειακούς πόρους και ασφάλεια στις χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε τέτοια αποθέματα». Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «υπάρχουν κανόνες στην βάση των οποίων κάτι τέτοιο γίνεται εφικτό και αφορούν το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας. Βρισκόμαστε εδώ με τους φίλους, τους συμμάχους και εταίρους μας να δεσμευτούμε με συμφωνίες στη βάση του διεθνούς δικαίου για να προάγουμε ένα πλαίσιο που εγγυάται την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών επισήμανε ακόμα την προοπτική που ανοίγεται για την Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη στη βάση ανάπτυξης των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, σε συνδυασμό με τα λιμάνια και την ελληνική ναυτιλία που σήμερα διακινεί το υγροποιημένο φυσικό αέριο. Περιέγραψε επίσης και το ηλιοθερμικό έργο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τεχνολογία ρευστού άλατος στην Κρήτη, που αδειοδότησε η ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας τη στρατηγική επιλογή της χώρας να αναζητήσει ενεργειακούς πόρους σε υψηλής τεχνολογίας έργα πράσινης ενέργειας, που υιοθετούν την καινοτομία μέσω ανανεώσιμων πηγών, δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον και διαφοροποιούνται από τις μέχρι σήμερα επιλογές.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Σοφία Αραβοπούλου.