8 Δεκέμβριος 2019, 12:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2019, 12:57

Δένδιας: Η Λιβύη εκβιάστηκε από την Άγκυρα για να υπογράψει το μνημόνιο

  • Επίσκεψη Δένδια στην Τυνησία 3
    Ο Νίκος Δένδιας (φωτ. αρχείου: Flickr / Υπουργείο Εξωτερικών)

Ως αποτέλεσμα εκβιασμού από την Τουρκία προς την κυβέρνηση της Λιβύης χαρακτήρισε το κείμενο του μνημονίου μεταξύ των δύο χωρών ο Νίκος Δένδιας, σε πρωινή του παρέμβαση στην τηλεόραση του ΑΝΤ1. Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας τηλεφωνικά στην εκπομπή «Πρωινοί Τύποι», υπογράμμισε ότι ειναι κενή περιεχομένου η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και συνέστησε ψυχραιμία και ομοψυχία μπροστά στις συνεχείς τουρκικές προκλήσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η χώρα μας θα ετοιμάσει σχετική νότα και θα πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

Κατηγόρησε την Τουρκία ότι η θεωρητική στόχευση της εξωτερικής πολιτικής της είναι το «μηδέν πρόβλημα στα σύνορά μας», ενώ σημείωσε ότι δεν υπάρχει γειτονική χώρα της Τουρκίας που να μην έχει πρόβλημα μαζί της. Ο υπουργός τόνισε ότι στόχος και υποχρέωσή του είναι η προάσπιση των συμφερόντων του τόπου, ενώ υποστήριξε ότι οι αυθαιρεσίες δεν βοηθούν την Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Άγκυρα προσθέτει πλέον σε κάθε διατύπωσή της το διεθνές δίκαιο. «Έχει αναγκαστεί να το επικαλείται» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει την πλήρη στήριξη των συμμάχων της και όχι μόνο, κάνοντας αναφορά στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, με την οποία ο υπουργός βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις και έχει συμφωνήσει σε ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα με τον Αιγύπτιο ομόλογό του για την ανακήρυξη ΑΟΖ.

«Η Τουρκία προσπαθεί να μας οδηγήσει σε κλιμάκωση δηλώσεων και σε όξυνση κλίματος. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να ακολουθήσουμε τους Τούρκους, ούτε να παίξουμε το παιχνίδι τους. Η Ελλάδα θα απαντά σοβαρά» είπε ο Ν. Δένδιας. Ανέφερε ακόμη ότι η Ελλάδα δεν φοβάται, «γιατί έχει βάσιμες και τεκμηριωμένες θέσεις. Δεν έχουμε πρόθεση να στερήσουμε από την Τουρκία τα νόμιμα δικαιώματά της. Θα θέλαμε να έχουμε άριστες σχέσεις, αλλά η Τουρκία δεν βοηθά».

Τέλος, σχετικά με το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό, ο υπουργός ζήτησε την τήρηση της πλήρους νομιμότητας και σε αυτό το ζήτημα, ενώ τόνισε ότι αναγνωρίζει η χώρα μας και καταλαβαίνει ότι η Τουρκία έχει φιλοξενήσει πάνω από 3.500.000 ανθρώπους.