8 Δεκέμβριος 2019, 09:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2019, 16:41

Προκαλεί ξανά η Άγκυρα – Επίθεση του τουρκικού ΥΠΕΞ στον Κυριάκο Μητσοτάκη

  • Η Τουρκία κλείνει τα σύνορα με Ελλάδα και Βουλγαρία
    (Φωτ.: EPA / Cem Turkel)

Προκλητική ανακοίνωση με την οποία επίθεται κατά της Ελλάδας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τα όσα είπε ο πρωθυπουργός την Παρασκευή στο διεθνές συνέδριο για το έγκλημα της γενοκτονίας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.  Η Άγκυρα κάνει λόγο για... ελληνικές αποζημιώσεις για τις «φρικαλεότητες» του Ελληνικού Στρατού κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία του 1922, ενώ κατηγορεί τον Κ. Μητσοτάκη ότι χρησιμοποίησε «συκοφαντικούς» και «εχθρικούς ισχυρισμούς» εναντίον της ιστορίας των Τούρκων.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, δια στόματος του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι, αναφέρει τα εξής: «Στην ομιλία του στην Αθήνα, στις 6-8 Δεκεμβρίου 2019, με την ευκαιρία γι' αυτό που ονομαζόταν 6η διεθνής διάσκεψη για το έγκλημα της γενοκτονίας, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε αβάσιμους, ψευδείς, συκοφαντικούς, εχθρικούς ισχυρισμούς κατά της ιστορίας μας. 

»Η ελληνική ηγεσία, η οποία δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι έπεσε στο Αιγαίο κατά τη διάρκεια του πολέμου της ανεξαρτησίας μας, πρέπει να δει τους όρους της Συνθήκης της Λοζάνης οι οποίες προβλέπουν ότι η Ελλάδα θα αποζημιώσει τους Τούρκους για τις σφαγές και τις φρικαλεότητες που διέπραξε. Η επιτροπή των συμμαχικών ερευνών διαπίστωσε τα εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ο Ελληνικός Στρατός κατά την εισβολή στην Ανατολία. Καλούμε την ελληνική ηγεσία να ακολουθήσει τα βήματα του Έλληνα πρωθυπουργού Βενιζέλου που πρότεινε για βραβείο Νόμπελ Ειρήνης τον μεγάλο ηγέτη Ατατούρκ, ιδρυτή της Δημοκρατίας της Τουρκίας, να αφήσει στην άκρη την ιδεολογία της άγριας φαντασίας και την καλούμε να υιοθετήσει τις Αρχές φιλίας και καλής γειτονίας».