8 Δεκέμβριος 2019, 09:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2019, 09:07

Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων συνέταξε έκθεση για την συνταγματική βάση παραπομπής του Τραμπ

  • ΗΠΑ: Ψηφοφορία την Τετάρτη για παραπομπή του Τραμπ
    (Φωτ. αρχείου: EPA / Michael Reynolds)

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων συσκέφθηκαν χθες Σάββατο κεκλεισμένων των θυρών για να προετοιμάσουν την τελευταία (όπως αναμένεται) εβδομάδα έρευνας που πραγματοποιούν εδώ και μήνες για την παραπομπή του Ντόναλντ Τραμπ. Στόχος της Επιτροπής Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν αυτό το Σαββατοκύριακο να εξετάσει ενδελεχώς τα στοιχεία που υπάρχουν κατά του Ρεπουμπλικανού προέδρου και να συντάξει το προσχέδιο επίσημων κατηγοριών, οι οποίες είναι γνωστές ως άρθρα παραπομπής, και μπορεί να εισηγηθεί να ψηφιστούν από την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την Πέμπτη.

Οι βουλευτές συνέταξαν χθες έκθεση 55 σελίδων, στην οποία σκιαγραφούν τη συνταγματική βάση πάνω στην οποία θα μπορούσαν να στηριχθούν τα άρθρα παραπομπής.

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων επικεντρώνεται σε δύο άρθρα, με τα οποία θα κατηγορείται ο πρόεδρος των ΗΠΑ για κατάχρηση εξουσίας στις συναλλαγές του με την Ουκρανία και παρεμπόδιση του έργου του Κογκρέσου αρνούμενος να συνεργαστεί με τις επιτροπές έρευνας. Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής αυτής, ο Τζέρολντ Νάντλερ, δήλωσε κατά την κοινοποίηση της σύνταξης της έκθεσης ότι η παραπομπή είναι ο μόνος τρόπος για να λογοδοτήσει ο Τραμπ. «Ο πρόεδρος Τραμπ καταχράστηκε την εξουσία του, πρόδωσε την εθνική μας ασφάλεια και διέφθειρε την εκλογική μας διαδικασία κι όλα αυτά για προσωπικό όφελος», σημείωσε ο Νάντλερ σε ανακοίνωσή του. «Το Σύνταγμα προβλέπει λεπτομερώς μόνο ένα φάρμακο γι' αυτήν την ανάρμοστη συμπεριφορά: παραπομπή», υπογράμμισε.

Η Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων θα πραγματοποιήσει μια δημόσια ακροαματική διαδικασία τη Δευτέρα για να εξετάσει τις αποδείξεις που συγκεντρώθηκαν κατά την έρευνα για την παραπομπή του Ρεπουμπλικανού. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζήτησαν η ακροαματική διαδικασία να καταλάβει όλο το εργασιακό ωράριο της Δευτέρας για να εξετάσουν τα δικά τους στοιχεία, συμπεριλαμβανομένης έκθεσης 110 σελίδων στην οποία επισημαίνεται ότι κατά την έρευνα δεν βρέθηκαν αποδείξεις για κάποιο αδίκημα που να στοιχειοθετούν την παραπομπή του προέδρου.

Χθες Σάββατο ο Τραμπ χαρακτήρισε για άλλη μια φορά την διαδικασία αυτή «κυνήγι μαγισσών».

Η επίσημη υιοθέτηση κατηγοριών στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων, κάτι το οποίο θεωρείται πλέον βέβαιο, θα οδηγήσει σε μια δίκη στη Γερουσία για το αν θα απομακρυνθεί ο Τραμπ από το αξίωμά του. Δεν υπάρχουν ωστόσο ενδείξεις ότι οι Ρεπουμπλικανοί, οι οποίοι ελέγχουν την Γερουσία, θα υποστηρίξουν μια απομάκρυνση του Τραμπ.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.