8 Δεκέμβριος 2019, 10:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Δεκέμβριος 2019, 10:38

Δείτε live τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου για το έγκλημα της γενοκτονίας

  • Δείτε live τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου για το έγκλημα της γενοκτονίας

Με τη διακήρυξη στο λόφο της Πνύκας, απέναντι από την Ακρόπολη, σε ένα εξαιρετικού συμβολισμού σημείο της Αθήνας, ολοκληρώνονται το απόγευμα οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου για το έγκλημα της γενοκτονίας που συνδιοργανώνουν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και γνωστών Πόντιων επιχειρηματιών.

Σήμερα στις 18:30 ο Προκόπης Παυλόπουλος θα δεχθεί σε ακρόαση στο Προεδρικό Μέγαρο αντιπροσωπεία της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος καθώς και κάποιους από τους ομιλητές.

Το συνέδριο, που γίνεται σε μια χρονική στιγμή που η Τουρκία κορυφώνει την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο, σηματοδοτεί και τις εκδηλώσεις μνήμης για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Όπως φάνηκε και από την πρώτη ημέρα των εργασιών, στόχος είναι η αποτύπωση της πολυδιάστατης σημασίας του εγκλήματος της γενοκτονίας και η ανάδειξη της ανάγκης πρόληψης και αποτροπής.


Live εικόνα από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (με διερμηνεία)


Live εικόνα από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (στη γλώσσα των ομιλητών)

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας
Η θεματική με την οποία ξεκινά η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου είναι «Το έγκλημα της γενοκτονίας στον σύγχρονο κόσμο» (προεδρείο: Βασίλειος Μεϊχανετσίδης). Ο Λάμπρος Κουλουμπαρίτσης θα μιλήσει για την αφηγηματική βία ως κίνητρο, ο Carl Wilkens θα μεταφέρει πραγματικές μαρτυρίες από τη Ρουάντα, η Μαίρη Στυλίδη θα παρουσιάσει συγκριτικά τη Γενοκτονία των Ελλήνων με το Ολοκαύτωμα και ο Haider Elias θα αναφερθεί στους Γιαζίντι και στη συνεχιζόμενη γενοκτονία.

Οι Νίκος Μιχαηλίδης και Άγγελος Συρίγος είναι οι ομιλητές της επόμενης ενότητας με τίτλο «Τουρκία: Ιστορικές και σύγχρονες προκλήσεις» (προεδρείο: Γεώργιος Παρχαρίδης).

Τη συμβολή της Διεθνούς Ένωσης Μελετητών Γενοκτονιών (IAGS) στην πρόληψη και την αποτροπή του εγκλήματος της γενοκτονίας θα παρουσιάσει στις 13:00 ο Henry Theriault. Στις 13:30, στην τελευταία ενότητα του συνεδρίου, ο Ιsrael Charny θα μιλήσει για την παγκόσμια εκστρατεία «Σεβάσου, προστάτευσε τη ζωή», ενώ στο επίκεντρο της εισήγησης του Samuel Totten είναι το ερώτημα πότε θα αφυπνιστούν κατά του εγκλήματος της γενοκτονίας οι διεθνής κοινότητα, οι μελετητές και οι ακτιβιστές.

  • Εδώ όλο το πρόγραμμα του διεθνούς συνεδρίου. Περισσότερες πληροφορίες και τα βιογραφικά των ομιλητών στην ιστοσελίδα greekgenocide100.org.
Εκδηλωσεις
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ06
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
2019
18:00
Στο Μουσείο της Ακρόπολης και στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.